Informatiebijeenkomst over de Zandplatenbuurt goed bezocht
2 december 2024
Er kwam veel volk op af en de sfeer was gemoedelijk. De informatiebijeenkomst over de laatste nieuwbouwlocatie voor de bewoners in de sloop-nieuwbouwopgave: de nieuwe buurt op de plek van de huidige Zandplatenbuurt, werd maandag 25 november goed bezocht.
De bijeenkomst in het Lichtbaken was speciaal bedoeld voor de laatste bewoners die nog geen nieuwe woning hebben gevonden. Deze groep werd informeel bijgepraat over de actuele ontwikkelingen in de nieuwbouwopgave en de plannen voor nieuwbouw op de plek van de huidige Zandplatenbuurt.
Bezoekers konden informatieborden bekijken en vragen stellen. Er waren medewerkers aanwezig van de gemeente, Acantus, Cadanz Welzijn, woonbegeleiders en leden van de BVZ. De meeste vragen konden direct worden beantwoord.
In haar vertrouwde buurtje blijven
Sonia Railaf bezocht de bijeenkomst met haar 77-jarige moeder, mevrouw Zuniga. Zij is één van de huurders van Acantus die nog niet eerder koos voor een nieuwe woning op een andere plek in Delfzijl. ‘Mijn moeder wil graag in haar vertrouwde buurtje blijven, dichtbij de winkels’, legt Sonia uit. ‘Door omstandigheden hebben we de inschrijving voor Landenbuurt fase 1 gemist. Daarom gaan we nu voor fase 2.’ Mevrouw Zuninga moet nog wel even geduld hebben. De nieuwe woningen in de Finsestraat worden in de loop van 2026 opgeleverd.
Woontoekomst in de Zandplatenbuurt
Ailton en Wanda Montero kwamen met gemengde gevoelens naar de bijeenkomst. ‘We horen al zolang zo weinig. Het is fijn dat we vandaag vragen kunnen stellen’, aldus Wanda. ‘We denken dat onze woontoekomst in de Zandplatenbuurt ligt. We wilden heel graag naar Park Delfzicht, maar het lukte niet om daar een koopwoning te bemachtigen. Dat betekent dat we nog wel drie jaar in ons oude huis wonen. Daar doen we niks meer aan onderhoud natuurlijk. Maar wat als de verwarmingsketel straks kapot gaat? Moeten we dan voor anderhalf jaar nog een nieuwe kopen?’ Het stel krijgt het advies om dan in gesprek te gaan met hun bewonersbegeleider. Samen kan een oplossing worden bedacht, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van een ketel uit een inmiddels leegstaand huis in de buurt.’
Meedenken en meebeslissen
De nieuwe buurt op de plek van de Zandplatenbuurt wordt gefaseerd ingericht. In de eerste fase worden naar verwachting ongeveer 40 tot 60 koopwoningen en 20 tot 40 huurwoningen gebouwd. In de volgende fases komen daar nog koop- en huurwoningen bij, afhankelijk van de marktsituatie. Toekomstige bewoners en omwonenden werden tijdens de bijeenkomst opgeroepen om mee te denken over de invulling van deze nieuwe buurt. ‘Dat vinden we heel erg belangrijk’, benadrukt BVZ-voorzitter Bonne van der Kooij. ‘De laatste bewoners komen in hun oude buurt te wonen. Ook zij hebben recht op een woning waar ze blij en gelukkig worden. Bemoei je er dus stevig tegen aan.’
Eerst slopen, dan bouwen
Van de ongeveer 750 huishoudens in de versterkingsopgave in Delfzijl-Noord zijn er inmiddels zo’n 500 verhuisd. Een aantal huurders koos voor bestaande bouw van Acantus. Andere bewoners wonen inmiddels in een nieuwe, duurzame en bevingsbestendige woning, elders in Delfzijl. Veel huizen in de Zandplatenbuurt staan leeg of komen nog leeg. Als de mensen eind 2025 verhuizen naar Park Delfzicht komen de eerste woonblokken volledig leeg te slaan. Die worden stuk voor stuk gesloopt. Daarna kan de bouw beginnen. Bewoners die in deze wijk willen blijven wonen krijgen te maken met overlast en moeten mogelijk twee keer verhuizen. De verwachting is dat in 2027 de eerste woningen opgeleverd worden.