(T)huis in Delfzijl

Tijdelijke verhuur via Ad Hoc

18 mei 2020

De komende jaren gaan bewoners uit de wijk verhuizen naar een nieuwe plek elders in Delfzijl. De woningen die zij achterlaten worden uiteindelijk gesloopt. Tussen het moment dat de huidige bewoner de woning verlaat en het moment van sloop, worden de woningen tijdelijk verhuurd. Ad Hoc Beheer gaat dat regelen. Aron Petstra, accountmanager bij Ad Hoc, vertelt hoe dit in z’n werk gaat.

Aron Petstra: “We moeten ervoor zorgen dat de Zandplatenbuurt een goede en veilige plek blijft om te wonen. Door het inzetten van tijdelijke bewoning worden risico’s op kraak, vandalisme, inbraak en verloedering beperkt. Op deze manier proberen we zoveel als mogelijk de veiligheid en leefbaarheid van de wijk te waarborgen. Bovendien is het vanuit oogpunt van woning schaarste ook een mooi middel.”

Ad Hoc doet dit werk al vanaf 1990 en heeft 10 vestigingen in Nederland. Ze hebben veel ervaring met leegstandbeheer, antikraak, tijdelijke verhuur, tijdelijke concepten, toezicht en beveiliging van leegstaande woningen en kantoren.

Zorgvuldig geselecteerd
Er komen dus tijdelijk nieuwe bewoners in de wijk. Aron: “Deze bewoners worden zorgvuldig geselecteerd door Ad Hoc volgens strikte criteria. We hebben afspraken gemaakt over het type bewoners waar we de leegstaande woningen aan gaan verhuren. Tijdelijke huurders moeten representatief, verantwoordelijk, flexibel, mobiel en communicatief vaardig zijn. Wij huisvesten geen huurders met kinderen of huisdieren. Voor de Zandplatenbuurt vinden we het ook fijn als mensen maatschappelijk betrokken willen zijn. Zodat zij ook iets voor de buurt kunnen betekenen. Het liefste huisvesten we mensen die ook gebonden zijn aan Delfzijl. Al met al houden we zo grip op de leefbaarheid in de wijk.”

Schuitenzandflat
Woningen in de Schuitenzandflat worden als eerste tijdelijk verhuurd. In januari heeft Ad Hoc de huidige bewoners bijgepraat. “We betrekken huidige bewoners zoveel mogelijk bij onze werkzaamheden. Het is en blijft hun wijk en ze moeten weten wat er speelt. Zij zijn een goede informatiebron voor ons. Ook kunnen buurtbewoners potentiële kandidaten aandragen, zodat ze zelf invloed hebben wie hun nieuwe buren gaan worden. Als we daadwerkelijk tijdelijk nieuwe bewoners gaan huisvesten zijn we prominent aanwezig in de wijk en gaan we controleren hoe het gaat”, licht Aron toe.

Het tijdelijk verhuren via Ad Hoc is ook besproken met de Belangengroep Versterken Zandplatenbuurt (BVZ). Er is met de BVZ afgesproken dat de tijdelijke verhuur goed in de gaten gehouden gaat worden.

Vragen over tijdelijke verhuur?
Meer informatie over Ad Hoc kunt u vinden op www.adhocbeheer.nl. Ad Hoc beheer Groningen is bereikbaar via 050 – 360 32 93 of via acantus@adhocbeheer.nl. Ad Hoc houdt van duidelijke communicatie en houdt de huidige bewoners graag goed op de hoogte. Iedereen kan altijd contact met hen opnemen. “We vernemen graag ervaringen vanuit de buurt!”, besluit Aron tot slot.