(T)huis in Delfzijl

‘Alles komt goed, zeg ik altijd. En tot nu toe is dat ook zo’

18 oktober 2021

Vanaf het prille begin is hij er bij betroken. Bij de versterkingsoperatie in Delfzijl. Bewonersconsulent Jacques Bakker (57) zet alles op alles om huurders uit de Zandplatenbuurt, die verhuizen van oud naar nieuw, maximaal te begeleiden. 

‘Ik herinner me de eerste bijeenkomst in de Molenberg nog. Dat was in het voorjaar van 2019. De boodschap dat huurders uit de Zandplatenbuurt zouden verhuizen naar nieuwbouw op een andere plek in Delfzijl, wekte bij veel mensen best een schrikreactie op’, begint Jacques zijn verhaal. ‘Dat begreep ik toen heel goed. Ik heb meerdere huurders zien vertrekken, met pijn in hun hart. Die mensen zijn toch gelukkig in hun nieuwe buurt.’

Alles komt goed
‘Mijn werk in de versterkingsoperatie is één deel van mijn baan. Daarnaast houd ik mij bezig met heel veel andere dingen.  Denk bijvoorbeeld aan burenruzies en overlast. Dat gaat ook gewoon door’, vertelt Jacques. ‘In de versterkingsoperatie leg ik huurders uit wat mogelijk is en wat niet. En vertel ze wat er allemaal moet gebeuren. Er zit bijvoorbeeld een behoorlijke papierwinkel aan vast. Ik probeer mensen zo goed mogelijk te ontzorgen. Alles komt goed, zeg ik altijd. En tot nu toe is dat ook zo.’

Frisse positieve wind
Op de woonbeurs, twee weken geleden, merkte Jacques dat de sfeer aan het omslaan is: ‘Er waait een frisse positieve wind door Delfzijl. Er komen nieuwe dingen in zicht. Onze woningen in de Schrijversbuurt en aan de Uitwierderweg zijn nu allemaal bewoond. De nieuwe bewoners raken gewend aan hun nieuwe huis en omwonenden zien hoe mooi het is geworden.’

Krenten in de pap
‘Ik probeer iedere huurder zo goed mogelijk te ondersteunen en een oplossing te vinden die naar tevredenheid is. Een 80-jarige meneer uit de Balticparflat kon naar de Schrijversbuurt maar overwoog hier van af te zien en te kiezen voor bestaande bouw. Toen hij zag hoe mooi de nieuwe wijk werd, begon hij toch te twijfelen. Daar heb ik met hem over gesproken en nu is hij toch verhuisd naar de Schrijversbuurt en woont hij gewoon weer fijn in zijn oude vertrouwde buurtje. De tuin bij zijn nieuwe woning heeft hij onderhoudsarm laten aanleggen. Daarvoor heeft hij zijn vergoeding en welkomstpakket aangesproken. Zo is hij goed terecht gekomen. Dat zijn voor mij de krenten in de pap.’

Moedig voorwaarts
De woningen aan de Houtwerf, Spoorstraat, Schrijversbuurt en de Uitwierderweg zijn inmiddels succesvol opgeleverd’, verklaart Jacques trots. ‘Wat mij betreft gaan we op dezelfde manier moedig voorwaarts met de Vestingbuurt, de Polarisbuurt/Betingehof en Landenbuurt. Daarnaast beginnen we binnenkort met wonen met een PLUS in het centrum en gaan we aan de slag op het Ubbensterrein, het LTS terrein en de Delfzichtlocatie. We zijn nog lang niet klaar!’

Jacques Bakker: ‘Dit werk moet je liggen.’

Dit werk moet je liggen
‘Ik heb een juridisch bestuurlijke achtergrond. Vroeger heb ik in de advocatuur en deurwaarderij gewerkt en als schuldhulpverlener. Bij Acantus ben ik begonnen op de afdeling incasso. Ik help mensen graag. Daarom sprak de functie van bewonersconsulent mij aan. Om me hierin verder te bekwamen heb ik een leergang Woonconsulent gevolgd en zo ben ik het geworden. Dit werk moet je liggen, denk ik. Je moet van mensen houden en in staat zijn om dingen positief om te buigen. Dat lukt tot nu toe goed.’

Mooie badplaats
‘Ik vind het heel leuk dat ik een bijdrage mag leveren aan de versterkingsoperatie. Ik heb echt iets met Delfzijl. Als geboren en getogen Winschoter kwam ik hier vroeger al vaak’, legt Jacques bijna trots uit ‘Even bij de haven kijken en een visje eten. Delfzijl is in het verleden niet de stad geworden die werd beoogd. Nu zie je Delfzijl langzaam transformeren naar een mooie badplaats. Over tien jaar herken je het niet meer terug. Ik zou er dan misschien zelf ook wel willen wonen, maar ik weet niet of ik mijn vrouw meekrijg.’