(T)huis in Delfzijl

‘Alles wat mensen maken is de moeite waard om gezien te worden’

20 februari 2023

Een lege flatwoning in de Schuitenzandflat is al bijna een jaar een broedvijver voor creatief talent. Het idee voor dit mini-kunstencentrum kwam van Kim, die er altijd aanwezig is. ‘Er worden hier hele mooie dingen gemaakt, daar ben ik best wel trots op.’

Gezellig en knus

Het ziet er gezellig en knus uit. Drie vrouwen met een kop koffie of thee aan een felgekleurde knutseltafel. Kim schenkt koffie, Ellen drinkt koffie en Geki is bezig met wol. ‘Ik maak een drieluik, een wandkleed. Ik werk er thuis ook aan maar daar zit ik alleen, het is veel gezelliger om hier te zitten.’ Ellen is regelmatig aanwezig om ‘een oogje in het zeil te houden’, zoals ze zelf zegt. ‘Er kan altijd iets gebeuren, zeker met kinderen. Ik ben bezig met mijn EHBO diploma, dus ik weet al precies wat ik moet doen als er onverhoopt iets misgaat hoor.’

Laagdrempelig en gratis

Kim kreeg een paar jaar geleden het idee om een kunstcentrum op te zetten. ‘Gewoon laagdrempelig, voor jong en oud en vooral gratis’, legt ze uit. ‘Iedereen is welkom en alles wat mensen maken is de moeite waard om gezien te worden. Daarom hebben we één kamer ingericht als
expositiekamer. Daar kun je het werk bekijken én zelfgemaakte items shoppen van de creatieve winkel, zoals tassen, sleutelhangers en decoraties. Alle materialen waar we hier mee werken hebben we trouwens gekregen. Allemaal donaties! We hebben ook een donatiepot. Van het geld dat mensen daarin stoppen, kopen we ranja, thee en koffie.’

Artistieke broedplaats

Kim is altijd aanwezig als het atelier open is. ‘Ik heb veel meegemaakt vroeger, gedoe op school, een burn-out, begeleid wonen… maar inmiddels woon ik al weer vier jaar op mezelf en heb ik een hele mooie job gerealiseerd met Kans & Kunst. Ik kan het soms nog niet geloven, dan denk ik écht dat ik droom. Dit is voor mij zo’n mooie invulling van de dagen. Ik ben in november in Amsterdam wezen kijken bij kunstenaar Peter Maasdam. Die heeft een artistieke broedplaats met een kunstuitleen, een vergadercentrum en allerlei live evenementen. Echt geweldig. Een plek met een gezellige koffiehoek en werkplekken waar creatieve mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar altijd wat te doen is. Dat zou ik ook willen bereiken.’

1-jarig bestaan

Binnenkort bestaat Kans & Kunst één jaar. Dat wordt uiteraard gevierd met een gezellige open dag. Belangstellenden zijn zaterdag 18 maart tussen 10.00 en 16.00 uur van harte welkom in Schuitenzandflat 66. Meer weten? Kijk op: kansenkunstdelfzijl.nl