(T)huis in Delfzijl

Anneke Landman in de Houtwerf: ‘Laat mij maar lekker haken’

10 juli 2023


Met prachtig zicht op de jachthaven en het pittoreske kerktorentje van Farmsum is het heel goed wonen in het moderne appartementencomplex de Houtwerf aan het Eemskanaal Noordzijde. Het is één van de eerste nieuwbouwprojecten die werd opgeleverd in het kader van de versterkingsopgave. Sinds 2019 wordt dit bijzondere pand van Acantus bewoond door 18 huurders die voorheen in de Zandplatenbuurt in Delfzijl-Noord woonden.

Anneke Landman (59) is één van de gelukkigen. Ze woont op de begane grond. Anneke zag het levenslicht in Woldendorp, woont sinds haar 17e in Delfzijl en verruilde de Havenstad een aantal jaren voor Zaandam. ‘Ik vond het daar fijn. Er is zoveel meer in het Westen en alles is er dichtbij. Nadat mijn relatie stuk liep ben ik teruggekeerd naar Delfzijl maar ik kan mijn plek hier niet goed vinden. Ik blijf maar schuiven met mijn meubels. De bank heeft overal al gestaan en op één muur zit al de vierde laag behang.’

Hoekwoning
Anneke was een snelle beslisser en koos voor een hoekwoning. Achteraf gezien had ze ook wel een tussenwoning gewild. ‘Toen ik hoorde dat we moesten verhuizen heb ik direct doorgepakt. Om er vanaf te zijn. Ik woon hier al weer drie jaar terwijl mijn vriendin in de Filadelfia-flat nog steeds zit te wachten op een andere woning. Dat wilde ik niet. Ik vind mijn nieuwe plekje heel mooi. En ook al kun je hier geen grote kast kwijt, ik vind die lange wand met ramen wel prachtig.’

Minder kosten
Alle appartementen in het complex zijn energiezuinig. ‘Mijn energierekening is veel lager dan in de flat. Ik betaal hier iets meer huur maar ik heb uiteindelijk minder kosten. Het is een fijn huis. Goed geïsoleerd en lekker rustig. Je hoort bijna niks van buiten. Ik heb eigenlijk alleen last van het dichtgooien van de stalen deur voor de brandtrap naast mijn woning. Bovenburen gooien hem ’s nachts nog wel eens dicht. Dat knalt door mijn hele huis.’

Contact
‘Ik heb weinig contact met de andere bewoners van de Houtwerf. We groeten elkaar op straat en maken een praatje maar we gaan niet bij elkaar op bezoek. Mijn zus woont nog in Woldendorp en één van mijn twee dochters woont ook in Delfzijl. Daar ga ik regelmatig even naartoe. Ze heeft drie kinderen. Daar geniet ik ook volop van. Mijn andere dochter woont in Zaandam. Daar zou ik ook het liefst weer wonen.’

Haken
Anneke heeft artrose en werkt niet meer. ‘Haken lukt nog wel. Als mijn handen zeer gaan doen leg ik het weg. En mijn haaknaald wordt steeds groter’, grapt ze. ‘Maar dat komt ook omdat ik het steeds minder goed kan zien. Haken vind ik heerlijk. Ik ben graag alleen. Dat is mijn hele leven al zo. Eén op één met iemand gaat prima maar in groepen voel ik me verloren. Dan word ik stil en trek ik me terug in mezelf. Ik ben liever alleen thuis. Laat mij maar lekker zitten en haken.’