(T)huis in Delfzijl

Buurtconciërge Ernest: ‘Acantus wil huurders heel graag helpen’

14 januari 2021

‘Ik vind mijn nieuwe baan hartstikke leuk’, valt Ernest Lolkema (53), met de deur in huis. Een mooie opening van een gesprek met de man die veel deuren ziet en te herkennen is aan zijn enorme sleutelbos. Lolkema is sinds 1 november 2020 buurtconciërge. Hij is door Acantus aangesteld als aanspreekpunt voor bewoners in de Zandplatenbuurt en mensen die net zijn verhuisd. 

Leuker en beter
Lolkema: ‘Het is de bedoeling dat ik het leven in de oude én nieuwe buurt leuker en beter maak. Mensen kunnen problemen in de openbare ruimte bij mij melden, verhuishulp aanvragen of ideeën aandragen om iets te verbeteren. ‘Ik heb nog geen tips gekregen maar verwacht dat dat in de toekomst wel zal gebeuren. En dat willen we graag.’

Ideeën
‘Ik heb zelf ook ideeën hoor, maar het is leuker als bewoners met tips komen’ , vervolgt Lolkema. ‘Ik ben nu bijvoorbeeld bezig om een driewieler-auto aan te schaffen. Die kunnen we prima gebruiken als verhuisbusje.’ Lolkema steekt zelf de handen ook graag uit de mouwen: ‘Ik regel niet alleen hulp, ik help zelf ook mee als het nodig is. Verder moet mijn functie nog meer invulling krijgen. Het is lastig starten nu, omdat je eigenlijk niks kunt organiseren’.

Betekenisvol
Lolkema was voorheen eigenaar van Het Goudkantoortje in de stad. Hij koos bewust voor ander werk. ‘Ik wilde iets betekenen voor anderen. Nu bedenk ik collectieve oplossingen voor bewoners van de Zandplatenbuurt die moeten verhuizen, zoals het gratis laten ophalen van grofvuil. Daarnaast organiseer ik maatwerkoplossingen voor de meest kwetsbare huurders. Zoals verhuishulp of hulp bij het behangen van de nieuwe woning. Dat geeft veel voldoening. Vanmiddag bezoek ik mensen die binnenkort gaan verhuizen. Vanwege Corona spreek ik iedereen buiten. Mensen mogen per dag maar twee gasten op bezoek hebben, daar wil ik er niet één van zijn.’

Constructief
‘Als nieuwkomer vind ik dat Acantus op een constructieve manier bezig is’, besluit Lolkema. ‘We bieden ondersteuning waar mogelijk en doen er alles aan om kosten laag te houden. Acantus wil huurders heel graag helpen. En daar draag ik mijn steentje aan bij.’