(T)huis in Delfzijl

Costa Delfziel is Ina’s mooiste plek in Delfzijl

3 maart 2021

Ze noemt het liefdevol haar Costa Delfziel. De plek die voor Ina Oldenburger (60) staat voor romantiek. Het, met rode zomerbloeiers omlijstte terras aan de haven, is voor haar de mooiste plek in Delfzijl. Ina vond er na 27 jaar de liefde van haar leven terug.

Costa Delfziel
‘Op een mooie zomerdag, is het net alsof je hier op vakantie bent’, vertelt Ina enthousiast. ‘25 kilometer boven de stad waan je je in Saint-Tropez. Je zit hier super verzorgt, met mooie maaltijden en lekkere wijnen. En het uitzicht over de haven is geweldig. Er is echt geen mooie plek voor mij dan hier aan de Costa Delfziel.’ 

Verliefde tieners
Ze kregen al vroeg verkering, Ina Veenstra en Paul Oldenburger. Twee smoorverliefde tieners met verschillende ideeën over de toekomst. Drie en half jaar waren ze samen. Na het behalen van hun diploma’s dacht Ina dat ze gingen samenwonen. Maar Paul nam de boot naar Schiermonnikoog. Alleen. Het werd het einde van de verkering. Ina bleef achter met een gebroken hart.

27 jaar later
‘Twaalf jaar geleden, ik woonde toen in de stad, fietste ik veel’, vertelt Ina. ‘Die dag was het heel mooi weer en er stond weinig wind. Ik besloot naar Delfzijl te fietsen. Het was 14 juli 2009. Dat weet ik nog, want ik wilde persé om vijf uur thuis zijn om de aankomst van de Tour de France te zien. In Delfzijl stapte ik af bij dit terras. En wie denk je dat daar staat? Oldenburger! 27 jaar later. De man die als jongen mijn hart brak. We raakten aan de praat. Bleek dat hij net dat weekend in Luino aan het Lago Maggiore (Italië) was geweest. Daar gingen wij vroeger samen heen en nu nog. Hij had het hele weekend aan mij gedacht.’

Koffie ien stad
Vier uur lang zaten ze met elkaar te praten. Ina: ‘Toen ik weer opstapte riep hij me na: “Nou zie ik die mooie kuiten, maar heb ik nog steeds je nummer niet…”. Ik riep terug dat ie dat niet kreeg en fietste weg. Maar bij Ten Boer vroeg ik me serieus af waarom. Hij was vroeger leuk en ik vond hem nog steeds leuk. Mensen veranderen niet. Dus heb ik ‘m een mailtje gestuurd en uitgenodigd voor koffie ien stad.’ Het stel werd opnieuw smoorverliefd. Zes jaar later gaven ze elkaar het ja-woord. ‘Ook op 14 juli. Dat is écht onze dag’, lacht Ina.  

Saamhorigheid
‘Ik voel me thuis in Delfzijl. Iedereen kent iedereen’, verklaart Ina. ‘En veel Delfzijlsters hebben, net als ik, hart voor deze stad. Dat merkt je ook in de Facebookgroep Delfzijl zoals het is en zoals het gaat worden. Evenementen in Delfzijl zijn altijd bijzonder. Delfsail is een spektakel. Pinksteren is een feest. De opera Carmen op het Molenplein en De Vriend van Napoleon, vond ik geweldig. Het gevoel van saamhorigheid is dan enorm. Ik houd van Delfzijl, maar de romantiek voel ik toch het allermeest op dit terras.’