(T)huis in Delfzijl

‘De adviezen van de energiecoach vond ik leuk en leerzaam’

27 januari 2021

Bewoners in de Zandplatenbuurt die binnenkort gaan verhuizen, krijgen een bezoekje van een  energiecoach. De energiecoach geeft adviezen hoe om te gaan met de energiebronnen in de nieuwe woning. Schuitenzand flatbewoonster José Blaauw (61) was blij met alle tips.

Gastvrij ontvangen
Tussen lege kasten en verhuisdozen word ik gastvrij ontvangen door Jose. Ze heeft nog net even tijd om met mij terug te blikken op het bezoek van de energiecoach. Om half drie begint haar ploegendienst in de kunstdarmfabriek Visko Teepak in Farmsen. Haar dienst duurt tot elf uur vanavond. Ze heeft een ‘Eigen verklaring Avondklok’ op zak omdat ze ’s avonds laat pas thuis komt.

Meterstanden noteren
José verhuist eind februari naar een gelijkvloerse woning in de Schrijversbuurt. ‘Eigenlijk ga ik terug naar waar ik al eerder woonde’, lacht José, ‘Want vroeger woonde ik in de Spaanse straat.’
De nieuwe woning heeft zonnepanelen. Jose: ‘Dat vind ik best bijzonder. De coach vertelde dat de zekeringen er af en toe uit klappen. Dat moet je wekelijks controleren. Ik kreeg een boekje om de meterstanden in te noteren. Daar ga ik mee aan de gang.’ 

PVC
De nieuwe woningen hebben vloerverwarming. ‘Ik heb de coach verteld dat ik PVC op de vloer wil. Dat is makkelijk met twee katten.’ vertelt José. ‘Blijkt dat dus een hele goede keuze te zijn omdat de warmte uit die vloer daar makkelijk doorheen kan. Nu sta ik alleen nog voor de uitdaging waar ik dat kan kopen nu de winkels dicht zijn. Zoiets wil je toch wel even zien van te voren?’ 

Lamp vervangen
‘Ik vond zijn bezoek leuk en leerzaam’ vervolgt José enthousiast. ‘De energiecoach keek rond in huis en vroeg wat voor lampen ik had. Uit mijn staande lamp trok hij een spaarlamp en liet zien dat daar kwik in zit. Dat kwik was een beetje uit die staven gekomen. Dat is slecht voor je gezondheid en het is eigenlijk niet veilig meer. Hij heeft de lamp vervangen door een ledlamp. Dat is nu weer het beste. Dat advies ga ik opvolgen. In mijn nieuwe huis wil ik alleen nog maar led verlichting.’

Nieuwe spullen
‘Hij keek ook nog naar mijn oude vriezer en oude koelkast’ vertelt José. ‘Ik zei dat ik die niet mee wilde nemen. De coach vond dat heel verstandig. Oud witgoed vreet energie en gaat vaak door de verhuizing óf direct kapot óf stopt er mee na een paar maanden. Ik koop nieuwe apparaten. Ik neem ook bijna geen oude meubels mee. In een nieuw huis horen nieuwe spullen. En dan is de verhuizing is ook niet zo’n gedoe’, besluit José.