(T)huis in Delfzijl

‘De komende jaren blijven we hier lekker wonen.’

1 februari 2024

In Delfzijl-Noord vertrokken veel mensen uit de Zandplatenbuurt naar een nieuw huis op een andere plek in Delfzijl. Toch komen er zo nu en dan ook nieuwe mensen in deze wijk wonen. Jan-Willem Moorlag (57) en Suvdaa Bamunkh (44) kochten eind 2019 een hoekwoning aan het Sont en wonen daar met dochters Michelle en Arunaa, met veel plezier.

Het gezin komt uit Emmen. ‘Daar werkte ik voor Teijin Aramid een bedrijf dat aramide-supervezels maakt’, legt Jan-Willem uit. Die worden bijvoorbeeld gebruikt in vliegtuigcontainers en autobanden. Het was zwaar werk. Toen ik gedeeltelijk werd afgekeurd ben ik overgeplaatst naar de fabriek hier in Delfzijl. Ik ben nu een soort manusje van alles. Dat bevalt goed. Het is lekker dichtbij, ik kan er op de fiets naartoe.’

Bevingschade
‘De eerste maanden reed ik iedere dag op en neer van Emmen naar Delfzijl. Dat was niet te doen. Toen heb ik een tijd in een huurwoning in Tuikwerd gezeten en ging ik in de weekend naar huis. Uiteindelijk hebben we de knoop doorgehakt om te verhuizen. We vonden deze hoekwoning die in goede staat leek en zijn verhuisd. Uiteindelijk bleek de woning wel wat bevingschade te hebben, maar daar hebben we een vergoeding voor gekregen en dat is inmiddels opgelost.’

Heerlijk rustig
‘Toen we hier gingen kijken wisten we dat er een grote versterkingsoperatie plaats zou vinden in Delfzijl-Noord. Dat heeft ons er niet van weerhouden een huis te kopen in deze wijk. Het is een mooie rustige, nette en groene wijk. Veel mooier dan Tuikwerd, wat mij betreft. Onze straat is ook heerlijk rustig. We wonen hier prima. We hebben geen contact met buurtbewoners, daar hebben we geen behoefte aan. Ik werk 40 uur in de week en doe nog een aantal avonden vrijwilligerswerk. En Suvdaa studeert hard om aan het einde van het jaar examen Nederlands te doen, zodat ze daarna een opleiding kan volgen.’  

Infrastructuur kan beter
‘Delfzijl was wel even wennen. De eerste keer dat we in de Lidl kwamen vonden we een rommeltje. Maar dat wende al snel’, lacht Jan-Willem. ‘Verder is Delfzijl best mooi, vooral de boulevard en de dijk. Daar kun je heerlijk wandelen. Jammer dat je schepen alleen op grote afstand ziet. Die hadden van mij wel wat dichterbij mogen varen. De infrastructuur kan hier en daar ook beter. Met je fiets oversteken bij de sluizen blijft levensgevaarlijk.’

Mongolië
Het echtpaar leerde elkaar kennen via een datingsite. ‘Ik was vrijgezel en zocht een vriendin. Online ontmoette ik de Groningse Suvdaa, die oorspronkelijk uit Mongolië komt. Binnen een half jaar trok ze bij mij in. Na mijn pensioen én als onze jongste dochter klaar is met haar studie willen we naar Mongolië verhuizen. Gelukkig willen onze dochters dat ook. Maar zover is het nog niet. De komende jaren blijven we hier lekker wonen.’