(T)huis in Delfzijl

‘De wens om het met zijn allen te willen doen is groot.’

19 april 2021

De bewoners uit de Zandplatenbuurt in Delfzijl verhuizen naar een aardbevingsbestendige nieuwbouwwoning, veelal op een andere plek in Delfzijl. Het gaat om zo’n 850 huishoudens. Woensdagmiddag werd wethouder Annalies Usmany meegenomen op een spreekwoordelijk ‘Rondje Delfzijl’. In de Brede School werd de wethouder door vijf sprekers geïnformeerd over de ontwikkelingen tot nu toe en de uitvoering van dit project de komende jaren.

Telefoon
Wim Baars, bewoner, initiatiefnemer en oud-voorzitter van de BVZ, overhandigde wethouder Annalies Usmany van de gemeente Eemsdelta een ouderwetse telefoon, als symbool voor een vervolg op de goede en intensieve samenwerking de komende jaren. Wethouder Usmany: ‘Ik ben er heel blij mee. Met deze telefoon houden we de lijnen kort. Daar houd ik erg van’.

Goed begeleiden
‘Dat we alle bewoners goed begeleiden naar een nieuwe plek, is het belangrijkste’, was de heldere boodschap van Bonne van der Kooi, voorzitter van de BVZ, aan de nieuwe wethouder. De wethouder is erg blij met deze unieke versterkingsaanpak in Delfzijl: “Ik merk dat het de bewoners kracht geeft. De BVZ stelt bewoners namelijk in staat om zich goed te oriënteren en mee te denken over hun woontoekomst.”

Passende huisvesting
Directeur-bestuurder Anita Tijsma van Acantus vulde Bonne aan: ‘We gaan eigenlijk nog een stap verder dan dat. Het is een ongewilde versterkingsoperatie. Daarom beginnen wij bij de mensen. Wij willen zorg dragen voor passende, duurzame en veilige huisvesting.’.

Lege woningen
Nu de eerste mensen zijn verhuisd en er steeds meer woningen leeg staan, is de voorliggende vraag: wat te doen met de lege woningen en de onrust die dat met zich mee zal brengen. ‘De woningen worden gefaseerd gesloopt’, legt Bonne uit. ‘De Balticparkflat is bijna leeg nu. Die wordt in de loop van het jaar gesloopt.’

Positieve middag
Wim Baars, lid van de BVZ en bewoner van de Zandplatenbuurt Noord blikt tevreden terug op de bijeenkomst. ‘Het was een positieve middag. De wethouder liet zien, goed in de feiten te zitten. En de wens op het met zijn allen te willen doen is groot. Daar is alles op gebaseerd. Wat Acantus doet voor Delfzijl, daar kun je alleen maar supertrots op zijn’, aldus Baars.