(T)huis in Delfzijl

Dit is één van de mooiste plekjes van Delfzijl

11 november 2020

Tot op heden hebben we vooral interviews geplaatst met mensen die nog moeten verhuizen naar één van de nieuwe locaties in Delfzijl. Maar er zijn al mensen verhuisd die elders in Delfzijl volop genieten van hun nieuwe koop- of huurwoning. Huiseigenaren Wessel en Ellen de Haan wonen al weer acht maanden met veel plezier op Kwelderland. 

Trots
Op Kwelderland, 50 meter van zee en gedeeltelijk verscholen tussen het groen, staat een prachtige vrijstaande, gelijkvloerse woning. Acht maanden wonen ze er nu. Wessel de Haan met zijn vrouw Ellen en af en toe twee van de vier kinderen. Wessel is trots op zijn bijzondere woning: ‘Iedere keer als ik de oprit oprijd word ik helemaal blij’. 

Bekend met de wijk
Ze komen niet van ver. In de achtertuin wijst Wessel aan waar het gezin sinds 2005 woonde: de Balg. Twee honderd meter verderop aan hetzelfde water waar de huidige kavel ook aan grenst. De in Groningen geboren Wessel en de in Sappemeer geboren Ellen hebben iets met deze plek. Het is een mooi ruim opgezette wijk met veel waterpartijen. De vader van Wessel heeft er vroeger, in de jaren 70 van de vorige eeuw een SPAR supermarkt gerund.

Scandinavisch Lariks hout
Het huis bestaat uit een woon- en een slaapvleugel. Het heeft aan de zijkanten twee stenen muren en de voor- en achterkant van het huis zijn van hout. ‘Dit is Scandinavisch Lariks hout’, vertelt Wessel. ‘Hier hoef je nooit meer iets aan te doen’. Verder is het huis voorzien van een warmtepomp, een palletkachel en 15 zonnepanelen op het dak. ‘Net niet energieneutraal’, lacht Wessel, ‘Maar we komen wel een heel eind’.

Speelse uitstraling
‘Aan de Balg hadden we een brochure woning. Nu wilden we een huis helemaal naar onze eigen smaak’. Wessel somt op: ‘Gelijkvloers, een speelse uitstraling, gedeeltelijk plat en gedeeltelijk een lessenaarsdakje…’. Op het internet zochten ze naar mooie huizen. Ook maakte Wessel zelf wat schetsen. Daarmee gingen ze naar een architect, met dit prachtige huis als resultaat.

Compleet vrij
Wessel en Ellen hoefden niet opnieuw kennis te maken met de buren. Hun oude overburen kochten ook een kavel aan Winterpeil. Nu wonen ze naast elkaar. Maar door de riante groenstrook tussen beide huizen voelen ze zich voldoende vrij. ‘Moet je kijken hoe mooi de tuin is’, gebaart Wessel. ‘In de zomer is alles om ons heen groen en zitten we hier compleet vrij. Dit is echt één van de mooiste plekjes van Delfzijl, vinden wij’.