(T)huis in Delfzijl

Drie jarige Joël Winkels eerste bewoner Schrijversbuurt

15 februari 2021


Oudejaarsdag is hij verhuisd, de drie jarige Joël Winkels. Samen met mama Marjan en papa Dinko drukte hij voor de laatste maal op het knopje van de lift in de Schuitenzandflat. Nu heeft hij een tuin waar hij iedere dag in kan ravotten. Joël is de eerste bewoner van de Schrijversbuurt. Het gezin Winkels woont in een ééngezinswoning in de Saul van Messelstraat.

Oudjaarsavond
‘De eerste avond, oudjaarsavond, hebben we met zijn drietjes op matrassen in Joëls nieuwe kamer geslapen. We hadden geen puf meer om de bedden nog in elkaar te zetten. Dat was heel gezellig’, vertelt mama Marjan. Inmiddels is de royale woning grotendeels geschilderd, behangen en ingericht. Marjan: ‘Er komt nog een nieuwe Amerikaanse koelkast en kast in de keuken. Maar die wil ik wel eerst zien. Dus voorlopig hebben we de oude kast er maar neer gezet’.

Tuin
Terwijl Joël lekker met zijn keukentje speelt, vertelt Marjan: ‘We zijn heel erg blij met dit huis. We wilden al van de flat af. Toen we hoorden dat alles plat zou gaan hebben we gewacht tot deze woning beschikbaar kwam. Het mooist vind ik de afgesloten tuin voor Joël. Hij kan daar veilig spelen. Over een paar weken gaan we met de tuin aan de gang. Een deel blijft voor Joël en een deel wordt eetbaar met aardbeien en frambozen en zo…’.

Vacuüm
‘Omdat wij hier als eerste zijn komen wonen, komen mensen ons dingen vragen, bijvoorbeeld hoe we de TV kabel door hebben getrokken naar boven”, lacht Marjan terwijl ze ondertussen een glas ranja voor Joël inschenkt. ‘Of ze willen weten waarom de voor- en tuindeur soms moeilijker open lijken te gaan. Die zuigen, door de afzuiginstallatie in de keuken, vacuüm als alle ramen dicht zijn.’

Goedkoop wassen
Het gezin is al helemaal gewend aan alle nieuwe energiebronnen. Koken op inductie gaat inmiddels prima en de pvc-vloer laat voldoende warmte door om de thermostaat op 19 graden te houden.  Mama Marjan wast, sinds ze hier woont overdag. ‘De zonnepanelen leveren stroom als de zon schijnt, dus dan kun je er maar beter direct gebruik van maken. Lekker goedkoop wassen zo.’ Besluit ze tevreden.