(T)huis in Delfzijl

Duidelijkheid bewoners ZPB Zuid

11 september 2020

De bewoners van 337 woningen in de Zandplatenbuurt Zuid in Delfzijl krijgen de mogelijkheid te verhuizen naar een nieuwbouwwoning in Delfzijl. Dit goede nieuws maakte minister Kajsa Ollongren op vrijdag 11 september bekend via een videoboodschap. Ollongren richtte zich tot de bewoners van de Zandplatenbuurt Zuid: ”Jullie krijgen de mogelijkheid om te verhuizen naar een nieuwbouwwoning. Met dit goede nieuws is de onzekerheid en de ongelijkheid in jullie buurt tot een einde gekomen.”
Burgemeester Gerard Beukema is opgelucht dat er nu voor de bewoners in de Zandplatenbuurt Zuid duidelijkheid is. “Hun geduld is flink op de proef gesteld. Nu kunnen we verder en gaan we samen met Acantus en de Belangengroep Versterking Zandplatenbuurt ervoor zorgen dat zij, net als de bewoners van de Zandplatenbuurt Noord, een nieuwbouwwoning kunnen kiezen in Delfzijl. We hebben al heel veel plekken in de stad gevonden waar we nieuwe woningen kunnen bouwen. De komende tijd komen daar nog nieuwe locaties bij.”
Bestuurder Anita Tijsma van Acantus is ook blij met het goede nieuws: “Onze huurders hebben lang op deze boodschap moeten wachten. Ik ben heel blij dat we hen nu duidelijkheid kunnen bieden, zodat we samen kunnen werken aan woonplezier in Delfzijl. Er is veel werk verzet achter de schermen. Voor alle huurders komen nieuwe huizen in Delfzijl. Dit is een unieke kans voor Delfzijl maar vraagt veel van mensen. Wij werken de komende jaren samen met huurders en de BVZ aan duurzame, gasloze en bovenal veilige woningen in Delfzijl.”
Voorzitter Bonne van der Kooi van de Belangengroep Versterking Zandplatenbuurt (BVZ): “De BVZ heeft zich altijd heel erg sterk gemaakt voor een gelijke behandeling en aanpak voor de hele buurt. Gemakkelijk zal het vast niet worden. Want de opgave wordt nu nog groter. Een passende woonplek en woningen voor de 2.000 bewoners van de hele buurt, daar gaan we ons de komende jaren voor inzetten!”
Hoofd Ontwikkeling van Nationaal Coördinator Groningen, Jaap Groenhagen: ‘Samen hebben we ons hard gemaakt om tot een oplossing te komen voor Zandplatenbuurt Zuid. Het is goed dat bewoners eindelijk weten waar ze aan toe zijn en dat ze zich kunnen richten op de toekomst. We kunnen nu starten met de voorbereidingen voor dit project dat een aantal jaren zal duren. De nieuw te bouwen woningen worden duurzaam en aardgasvrij. Zo slaan we een dubbelslag: het veilig maken én verduurzamen van woningen.’
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft samen met de gemeente Delfzijl, woningcorporatie Acantus en Nationaal Coördinator Groningen afspraken gemaakt voor de Zandplatenbuurt Zuid. Tot nu toe wisten de bewoners niet of, hoe en wanneer hun woning versterkt ging worden. De bewoners van Zandplatenbuurt Noord en omgeving zijn vorig jaar geïnformeerd dat zij de mogelijkheid krijgen te verhuizen naar een nieuwbouwwoning.