(T)huis in Delfzijl

Een gemeenschappelijke tuin: ‘niet de lasten, wel de lusten’

15 juni 2022

Ze kijken uit naar hun nieuwe huis met gemeenschappelijke tuin. Bertus (66) en Annemarie Olinga (64) verhuizen binnenkort van de Middelplaat in Delfzijl-Noord naar een gelijkvloerse woning. Hun nieuwe woning is in het hofje dat in de volksmond Betingehof wordt genoemd, maar waarschijnlijk nog een nieuwe naam krijgt. ‘Polarishof’, aldus Bertus. ‘Betingehof’, vindt Annemarie. Wat de naam ook wordt, er komt in elk geval een prachtige tuin in het hofje.

Toplocatie

Ze kijken uit naar hun nieuwe huis. Bertus: ‘Het huis is mooi en de locatie is gewoon TOP. Dichtbij het centrum, het openbaar vervoer, het strand en de haven. En die gezamenlijke binnentuin lijkt ons ook leuk. Wel de lusten, niet de lasten. Beter kan niet. Ik ben een shipspotter. Ik ga iedere dag wel even naar de haven om foto’s te maken. Ik heb vroeger een jaar of twee gevaren. Die liefde voor schepen is altijd gebleven. Vanuit ons nieuwe huis ben ik daar straks zo.’

Inrichting binnentuin

‘Een week of zes geleden hebben we een woning bezichtigd. Toen werden er twee plannen voor de inrichting van de gezamenlijke binnentuin gepresenteerd, op basis van input die huurders eerder al mochten aanleveren. Wij vonden het eerste plan het mooist’, verklaart Annemarie. ‘Dus we hopen dat dat het gaat worden.’ ‘In dat ontwerp is een Jeu-de-Boules baan en een pleintje met bankjes opgenomen. En wandelpaden tussen fruitbomen en struiken door. Van alles niet te veel, zodat het overzichtelijk blijft. Onze eigen tuintjes voor en achter zijn gelukkig klein. Voor willen we een grintbak; achter een royale zit met een klein randje planten. Onderhoudsarm noemen ze dat’, grijnst Bertus.

Gelijkvloers

De in Losdorp geboren Bertus, woont sinds 1964 in Delfzijl. Dit is de tweede keer dat hij verhuist. ‘Eerst woonden we aan de Rottumerplaat. Vanwege een herstructurering was het op enig moment kopen of verhuizen. Het werd verhuizen. Nu verhuizen we, vanwege de versterkingsopgave, voor de tweede keer. Maar dat past ons wel. Een gelijkvloerse woning is fijn als je ouder wordt en slecht ter been bent, zoals ik’, aldus Bertus die op 1 juli met pensioen gaat. Hij werkt 42 jaar bij Visko Teepak, een bedrijf in de vleesindustrie. 37 jaar in ploegendienst, maar na een val waarbij hij zijn heup brak, werkt hij in dagdienst.

Nieuwe spullen

Het stel leerde elkaar kennen in de kroeg, medio jaren ‘70. Annemarie: ‘Na een vakantie op Ameland besloten we nog een afzakkertje te nemen bij café Pankouk. Daar kwam ik Bertus tegen. Het was een knappe kerel, met lang haar, een snor en een baard. Die avond heeft hij me thuisgebracht’. Annemarie, die nog drie ochtenden in de week als huishoudelijke hulp in de thuiszorg werkt, is thuis begonnen met het opruimen. ‘Je verzamelt in de loop der jaren zo veel spullen. Volgende week gaat de eerste lading grofvuil aan de weg. Dat mag drie keer. Daar gaan we zeker gebruik van maken. Ons nieuwe huis willen we inrichten met nieuwe spullen. Dat voelt weer een beetje hetzelfde als bij ons trouwen.’