(T)huis in Delfzijl

Een nieuw huis bouwen

Een nieuw huis (laten) bouwen kan op verschillende manieren.

Projectwoning

Bij een projectmatige gebouwde woning verzorgt de projectontwikkelaar het proces van bouwvoorbereidingen tot en met het opleveren van de woning. Deze werkwijze zorgt er voor dat u minder belast wordt. Meestal is er keuzevrijheid binnen het bouwplan. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het wel of niet levensloopbestendig maken van de woning of het plaatsen van een extra dakraam.

Zelf een huis laten bouwen

Bij particulier opdrachtgeverschap (CPO) koopt u de grond zelf. U kunt zelf beslissen met welke partijen u het huis wilt bouwen. U bepaalt zelf welke woning u laat bouwen. De mogelijkheden van de kavel en de gemeentelijke voorschriften zijn hierbij wel belangrijk. Deze staan in het bestemmingsplan van het gebied met het bijbehorende beeldkwaliteitsplan.

Traditionele zelfbouw

De traditionele vorm van zelfbouw wil zeggen dat u een kavel koopt met woonbestemming. Daarnaast zoekt u (optioneel) een architect om de woning te ontwerpen. Wanneer het bouwplan af is en de vergunningen zijn verleend selecteert u een bouwbedrijf.

Catalogusbouw

Catalogusbouw betekent dat u een kavel koopt met woonbestemming. U kunt de woning naar eigen wens samenstellen aan de hand van een catalogus. De aanbieder van de cataloguswoning bouwt vervolgens de woning. Extra onderdelen zoals een dakkapel of serre kunnen aangepast worden tegen betaling van meerkosten.

Samen een huis (laten) bouwen

(Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, CPO)

Een collectief particulier opdrachtgeverschap is een optie wanneer u de bouw van het huis niet alleen wilt doen. Het draait hierbij om een gezamenlijke aanpak. U bent als toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever voor uw eigen nieuwbouwproject. U koopt samen met anderen een stuk grond en bouwt hier meerdere huizen. U kunt hierbij denken aan rijtjeswoningen, een appartementencomplex of twee-onder-een-kap-woningen. U heeft dan voortdurend inzicht en inspraak in de keuze van het bouwsysteem, de bouwmaterialen, het afwerkingsniveau en de kosten.