(T)huis in Delfzijl

Energiecoach Klaas Hofman: ‘Energieverbruik heb je zelf in de hand’

25 januari 2021

Energiecoach Klaas Hofman (58) begeleidt mensen in de versterkingsopgave bij de omschakeling van de oude woning mét gas naar de nieuwe woning zónder gas. Hij helpt mensen bewust worden van het feit dat ze zelf ‘aan de knoppen’ van het energieverbruik zitten. Klaas vertelt wat hij doet.

Omschakeling
Groningen wil van het gas af. Maar gas is een mooi middel om water heel snel op te warmen. Als je nu een kraan opendraait heb je in twee tellen warm water. Dat is anders met elektra. Daarmee duurt opwarmen veel langer. Dat is een omschakeling. Ik begeleid mensen daarbij en bezoek huurders drie keer. De eerste keer een maand voordat ze gaan verhuizen. Ik leg uit wat er gaat veranderen en hoe ze daarin goede keuzes kunnen maken. Een maand na de verhuizing bespreken we hoe het gaat en leg ik uit hoe de zekeringen werken. Die van de zonnepanelen kunnen er uit klappen, zonder dat je dat merkt. Het is slim om dat wekelijks te checken. Dan kun je ook direct de meterstanden noteren. Mijn derde bezoek is een jaar later. Dan bekijken we het jaarverbruik.  

Vloerverwarming
Alle nieuwe woningen hebben vloerverwarming. Ik leer mensen een goede keuze maken in vloerbedekking. Vloerbedekking met een hoge isolatiewaarde houdt de warmte tegen. Het is belangrijk om iets te kiezen dat de doorgifte van warmte maximaal ondersteunt. Daarnaast moet je met vloerverwarming heel anders omgaan dan met de huidige verwarming op gas. We draaien de thermostaat nu overdag bijvoorbeeld op 20 graden en ’s nachts op 15 graden. De temperatuur van vloerverwarming moet je juist constant houden omdat het wel vier uur duurt voordat een kamer één graadje opwarmt. Eigenlijk moet je de temperatuur alleen aanpassen in het voor- en najaar.  

Inductie
Inductie kookplaten heb je in allerlei uitvoeringen. De duurdere modellen werken op krachtstroom. Maar koken kan prima op 220 volt. De goedkopere modellen zijn dus prima. Ook praten verkopers mensen bij de aanschaf van zo’n plaat, een nieuwe pannenset aan. Dat is vaak helemaal niet nodig. Ik adviseer om een magneet te kopen bij de Action en daarmee de pannen te controleren. Als de magneet onder de pan kleeft, kan de pan op inductie. Als hij dat niet doet, kan het niet.

Witgoed
Oude koelkasten, vriezers en wasmachines zijn vaak stroomvreters. En de ervaring leert dat verouderde apparaten die je verhuist óf direct kapot gaan, óf binnen een paar maanden. Ik adviseer mensen om in elk geval het oudste apparaat te vervangen voor een nieuw model met een hoger energielabel.

Boiler
De nieuwe huizen hebben boilers. Die raken na 25 minuten leeg. Daarna duurt het een paar uur voordat er weer warm water is. Daarom vraag ik mensen naar hun douchegedrag. Ik was vorige week bij een gezin, waarin de oudste zoon wel twintig minuten onder de douche bleek te staan. Dan stel ik voor om nu vast te oefenen met de 5 minuten zandloper die ik mensen geef. En ik stel voor om de oudste zoon voortaan als laatste te laten douchen. Dan is iedereen straks gewend aan een nieuwe werkwijze en merkt de oudste zoon het vanzelf als de boiler leeg raakt. Met mijn praktische tips maak ik mensen duidelijk dat omgaan met nieuwe energievormen echt omdenken is. Als dat kwartje eenmaal valt reageren mensen er heel positief op.