(T)huis in Delfzijl

Havenmeester Samantha Schreuder is trots op Delfzijl

5 september 2022

Klein van stuk, een vrolijke lach en dito krullen. De nieuwe havenmeester van jachthaven Neptunus in Delfzijl spreekt net zo vloeiend Duits als Nederlands en staat haar mannetje op de stijger. Samantha Schreuder (35) vertelt trots wat ze allemaal doet.

‘Dat ik benaderd werd voor deze functie lag best voor de hand. Mijn ouders hadden vroeger een binnenvaartschip. Ik ben een schipperskind en kom uit een echte schippersfamilie. Toen ik vijf jaar oud was gingen wij aan wal wonen in Farmsum. Maar mijn vader is altijd blijven varen en mijn ouders hebben nog steeds een boot.’

Relaxed

Ze begon 1 maart, aan het begin van het seizoen dat loopt tot 31 oktober. ‘Ik ben dagelijks een paar uur in de haven aanwezig’, vertelt Samantha. ‘Maar ik ga regelmatig tussendoor naar huis om de honden even uit te laten. En ik breng mijn zoontje Jaivey (5) gewoon zelf naar school. Ik woon dichtbij, dus als mensen bellen omdat ze willen tanken, betalen of ergens anders hulp bij nodig hebben, ben ik er zo. Mensen op boten zijn heel relaxed. Die willen best even wachten.’

Verhuisd

Samantha is kortgeleden verhuisd van de Robbeplaat naar een koophuis op Kwelderland. Ook zij kreeg te maken met de versterkingsopgave in Delfzijl-Noord. ‘Het hele sloop-nieuwbouw gebeuren heeft best veel stress, verdriet en onrust opgeleverd. De begeleiding vond ik matig, dat had absoluut anders gekund. Gelukkig wonen we nu op Kwelderland. Hier kan ons kind opgroeien in een rustige wijk, in een prachtig wandelgebied waar we met de honden kunnen lopen.’

Taken

‘Als havenmeester verwelkom ik passanten in de haven, in ik de liggelden en houd ik de boten in de gaten. Mensen kunnen bij mij terecht voor informatie over Delfzijl, bij calamiteiten zoals motorpech of ziekte én om te tanken. Daarnaast houd ik het clubhuis, het sanitair en de steigers schoon. En ik onderhoud een groot netwerk in en om de haven. Aan het einde van het seizoen maak ik de boel winterklaar.’

Complimenten

‘Ik krijg veel complimenten over mijn werk. Ik probeer vooral uit te dragen dat ik graag dingen samen wil doen, met ondernemers, met winkeliers én met de havengebruikers. Laatst klapperde er een lijn tegen de mast van een zeilboot. Dat kan vervelend zijn voor andere havengebruikers, dus daar moest iets aan gedaan worden. Omdat ik geen ervaring heb met zeilboten heb ik iemand van zeilvereniging Neptunus gevraagd, hoe ik dat het beste aan kon pakken. We hebben het samen opgelost. Daar houd ik van.’

Zo veel moois

‘Ik heb veel vrijheid gekregen om mijn functie vorm te geven. Dat doe ik door ondernemers te bezoeken en informatie te verzamelen voor havenbezoekers. Delfzijl heeft zoveel moois te bieden! Kijk alleen al naar het strand en de kwelders, de nieuwe dijk, de camperplaats en het MuzeeAquarium. Daarnaast hebben we een heel gezellig centrum, er is een mountainbikeroute en Appingedam is leuk om te bezoeken. Het is bijna te veel om op te noemen. Ik ben trots op Delfzijl. En dat draag ik actief uit.’