(T)huis in Delfzijl

‘Het hoort bij het leven dat dingen veranderen’

29 september 2021


Bianca de Vries (45) woont met Gerbrant (50) en zonen Mike (17) en Jordy (14) aan de Robbeplaat. Het gezin verhuist straks naar een royale twee-onder-één kapwoning op Kwelderland. Bianca vertelt hoe het tot nu toe gaat.

Elkaar helpen
We hebben een clubje hier in de wijk. Daar zijn we heel close mee. We blijven bij elkaar. Iedereen gaat naar Kwelderland. Sommige vrienden uit de oude straat wonen er inmiddels al. Anderen verhuizen binnenkort. Onze achterbuurtjes zitten nu midden in de verhuizing. Ze laten veel spullen staan. Ik krijg hun oude droger en mag straks kijken of er nog meer spullen zijn die wij eventueel kunnen gebruiken. Gerbrant is handig. Hij kan tegels zetten en zo. Dat doet hij dan weer voor hen. Zo helpen we elkaar.

Opleverdatum
Ons huis is nu bijna klaar, maar de opleverdatum is niet bekend. Daar heb ik veel stress van. Aan het begin van dit traject kregen we een bouwschema. Daar stond op dat de woningen eind september klaar zouden zijn. Ik heb afspraken gemaakt over de plaatsing van de keuken en de badkamer. En de vloer moet worden gelegd. Dat staat allemaal gepland voor half oktober. Dat kun je niet zomaar een maand opschuiven. Bedrijven hebben ook gewoon een planning. Buren die net verhuisd zijn, moesten de afspraak voor hun keuken ook verzetten. Nu wordt hij pas in januari geplaatst. Daar moet je toch niet aan denken?

Mijn plek
Ik woon al mijn hele leven in Delfzijl. Ik heb één jaar in Uithuizen gewoond. Daar komt Gerbrant vandaan. Daar kon ik totaal niet aarden. Gelukkig wilde Gerbrant wel met mij mee terug naar Delfzijl. Dit is echt mijn wijk. Delfzijl is mijn plek. Hier voel ik me thuis. Ik ben opgegroeid aan de Bosplaat en woon nu al 19 jaar aan de Robbeplaat. Er is al veel veranderd in de buurt. Garages zijn weg. Straks verdwijnt de Balticparkpflat. Maar het hoort bij het leven, dat dingen veranderen.

Financieel advies
Ik merk om me heen dat mensen financieel toch lastig uitkomen. De kosten voor financieel advies gaan af van je bouwdepot. Daarom hebben veel mensen daar in eerste instantie niet voor gekozen. Wij hebben met ons clubje vooral elkaar geholpen. En Gerbrant en ik hebben op het laatst toch een adviseur ingeschakeld om ons te helpen met de hypotheek. Die wilden we graag bij onze eigen bank houden. Dat is een heel gedoe. Maar het lijkt nu toch te lukken. De financiën baren mij zelf ook zorgen. Het is moeilijk om daar goed zicht op te houden. Ik ben pas rustig als alles betaald is. Om die reden wachten we nog even met de bouw van een garage. Dat kan later ook nog wel. We bouwen wel direct een overkapping achter in de tuin. Dat is altijd al een wens geweest.

Center Parcs
Ik vind Kwelderland een hele mooie wijk. Het is net Center Parcs met al dat water, met die bruggetjes en veel groen. Het is er ook heerlijk rustig. Ik kijk er in zekere zin wel naar uit om te verhuizen, maar ik ben pas rustig als we er straks een tijdje wonen. Het is wel mooi dat je je nieuwe huis kunt inrichten naar eigen inzicht. Wij hebben zelf een badkamer uitgezocht en een hele mooie keuken, met een kookeiland. Dat wilde ik ook altijd al graag.

Bianca voor haar nieuwe woning op Kwelderland.