(T)huis in Delfzijl

Hoge bomen geven veel schaduw

8 oktober 2021


Drie bomen verhuizen binnen Delfzijl

Dat er in Delfzijl veel te doen is over verhuizingen, weet iedereen. Meestal hebben we het dan over mensen die, al dan niet noodgedwongen, verkassen. Aan die verhuizingen gaat een hoop vooraf. Zoals de bouw van nieuwe huizen. En in dit geval dus ook de verplaatsing van drie grote bomen.

Kappen is zonde

“Het idee is al een aantal jaren oud”, vertelt Doron Ros, projectleider bij Acantus. “Op de locatie waar de Betingehof moet komen stond een aantal bomen. Het is natuurlijk zonde om gezonde, volwassen bomen te kappen. Ze konden niet blijven staan, omdat de wortels door het heien beschadigd zouden worden en ze dan alsnog dood zouden gaan. Bovendien is er sprake van nieuwbouw, waar behoefte is aan mooi groen. Als je kleine boompjes plant ben je jaren verder voor je dit soort mooie exemplaren hebt. Die geluiden hoorden we ook uit de buurt. De omwonenden vonden het niet erg als de bomen weg zouden gaan, maar wilden ook niet dat ze zouden sneuvelen. Toen hebben we, samen met de gemeente, besloten om te kijken of we ze konden verhuizen.”

Best ingewikkeld

En dan? Hoe verplaats je drie grote bomen? “We hebben er een specialist uit de buurt bij gehaald, de boomverzorgers van Den Held uit Zeerijp. Zij hebben een plan gemaakt. Dat was nog even puzzelen, want het moet kloppen voor de bomen, de mensen in de wijk en passen in de bouwplanning. “Een goede voorbereiding is heel belangrijk!” legt Doron uit. “We doen dit niet dagelijks en er komt meer bij kijken dan je denkt. Je moet omwonenden informeren. Daar werd gelukkig positief op gereageerd. Dan moet de rijroute bepaald worden, er moeten rijplaten gelegd worden, de nieuwe plek waar de bomen komen moet van de juiste grond voorzien worden, ze moeten uitgegraven en weer geplant worden. En dan komt er nog drie jaren ‘nazorg’. In die periode houden de boomverzorgers de bomen goed in de gaten en zorgen dat ze voldoende water krijgen, bijvoorbeeld. Na die drie jaren zijn de wortels hersteld en moeten de bomen weer op eigen kracht verder kunnen.”

Het begin is er

De bomen krijgen hun nieuwe plek in de Schrijversbuurt, waar de omlijsting vormen voor een, nu nog, leeg veld. De eerste schaduw, groen en een nestplek voor vogels is er in ieder geval. Voor de rest van de inrichting van de locatie gaat de gemeente binnenkort in gesprek met de omwonenden. De bomen zullen genietend toekijken hoe hun nieuwe thuis steeds mooier wordt en hoe de bewoners daarvan zullen genieten!

Verhuizing van de drie bomen

Nieuwe plek in de Schrijversbuurt