(T)huis in Delfzijl

Ik heb ook een maatschappelijke rol in deze wijk

28 november 2022

Ze wilde altijd al graag een winkel. Ingrid Zonnebeld maakte op haar 52e haar droom waar. Vier jaar geleden opende ze de deuren van Sakido Fashion op de wending in Delfzijl-Noord. Ze verkoopt kleding van maat 34 tot maat 62 én is altijd in voor een gezellig praatje met haar klanten.

Ingrid doet alles zelf. De inkoop, de verkoop, de administratie, etaleren en schoonmaken. Ze is zes dagen in de week geopend. ‘In het begin was ik op maandag gesloten, maar klanten bleven maar vragen of de winkel open kon. Daarom zijn we nu maandagmiddag open. Dan staat mijn man hier. Dat gaat prima, daar zijn mijn klanten inmiddels aan gewend’, verteld Ingrid lachend.

Maatschappelijke rol

‘Van de leegloop in de wijk merk ik weinig. Mensen die inmiddels zijn verhuisd naar een andere plek in Delfzijl blijven toch gewoon komen. En ik heb veel klanten uit de regio, uit Spijk, Loppersum en Appingedam bijvoorbeeld. Sinds kort komen hier ook mensen uit Winschoten. Daar zijn twee winkels met grote maten verdwenen. Die klanten komen nu bij mij. Iedereen kan hier een kop koffie of thee meedrinken. Mensen willen toch allemaal graag hun verhaal even kwijt. Daar luister ik naar en soms geef ik advies. Vaak krijg ik later te horen dat iemand daar ook echt iets aan gehad heeft. Dat vind ik leuk. Ik verkoop niet alleen kleding, ik heb ook een maatschappelijke rol in deze wijk.’
Onderwerp van gesprek
‘De versterkingsopgave is een belangrijk onderwerp van gesprek in de buurt. Iedereen heeft het er over. Wij wonen hier zelf ook. Wij hebben een koophuis aan het Sont. Maar wij vallen buiten de versterkingsopgave. Het is niet leuk dat de buurt steeds minder bewoond wordt. Hopelijk wordt de wijk snel opgeknapt en komen er hier ook weer mooie woningen. De positieve geluiden komen van mensen die al verhuisd zijn, die zijn stuk voor stuk enthousiast over hun nieuwe huis.’

Ouderwets

De uit Almelo afkomstige Ingrid, woont inmiddels alweer 23 jaar in Delfzijl. We zijn hiernaartoe verhuist omdat mijn man werd overgeplaatst naar een bedrijf in Leek. ‘Mijn ouders woonden al in Delfzijl. Daarom zijn wij hier ook gaan wonen. Het is drie kwartier rijden naar Leek, dat is goed te doen. Ik dacht in het begin wel: waar ben ik in vredesnaam terecht gekomen? Het was net of ik terug in de tijd ging. Ik vond alles hier zo ouderwets.’

Nooit meer weg

Doordat ik deze winkel heb, ken ik heel veel mensen. Ik zou niet meer terug willen naar Almelo. Ik ben hier helemaal ingeburgerd. Ik hou van de Delfzijlsters en de stad wordt steeds mooier. Wennen heeft wel tijd gekost. Ik ben er drie manden overspannen van geweest maar uiteindelijk is het gelukt. Ik kan het Gronings goed verstaan en praat dat zo nu en dan zelf ook. Wij gaan hier nooit meer weg.’