(T)huis in Delfzijl

Informatieve bijeenkomst voor toekomstige bewoners Delfstate

22 december 2023

In de gezellige recreatieruimte van de Filadelfiaflat kwamen 12 flatbewoners en 12 mensen die elders in de Zandplatenbuurt wonen, woensdagavond 13 december bijeen voor praktische tips en tricks aangaande hun verhuizing naar Delfstate, begin volgend jaar. Acantus organiseerde deze avond om de nieuwe bewoners te informeren over en begeleiden naar de nieuwe woning.

De avond begon met een minuut stilte vanwege het plotselinge overlijden van één van de flatbewoners. ‘Ze keek zo vreselijk uit naar de verhuizing, maar mag het helaas niet meer meemaken’, verzucht Jaap Koning, voorzitter van woongroep Filadelfia.

Daarna kregen de toekomstige bewoners van Delfstate uitleg van de energiecoach, het verhuisbedrijf Koning en Kerbof, een bedrijf voor wandafwerking. De vierde spreker, witgoed specialist Delken, moest door ziekte helaas verstek laten gaan. Delken heeft het voornemen om in januari een avond in de winkel te organiseren om uitleg te geven over koken op inductie.

Energiecoach
Acantus biedt de mogelijkheid op drie gratis gesprekken met een energiecoach. Energiecoach Klaas Hofman was daarom ook aanwezig en praatte iedereen bij over de verandering in energiegebruik. ‘De nieuwe woningen hebben een boiler, waardoor je maximaal 25 minuten warm water hebt om te douchen.  Dat is met twee personen geen enkel probleem, maar een gezin met vier kinderen raad ik aan om een zandloper te gebruiken’, zegt Klaas. Ook voor de aanschaf van vloerbedekking heeft hij een belangrijke tip. ‘Let op dat vloerbedekking of een kleed dat u koopt, warmte makkelijk doorlaat, anders hebt u niks aan de vloerverwarming. Vraag daarnaar in de winkel.’

Verhuisbedrijf Koning
Daarna legde verhuizer Riekus Koning uit hoe de verhuizing precies in zijn werk gaat. ‘Er komt een vertegenwoordiger langs om de inboedel te inventariseren. Die schat in hoeveel dozen u nodig heeft. Daarna pakt u zelf uw spullen in en de jongens van Koning halen het vervolgens op. Demontage van kasten en bedden moet u in principe zelf doen, maar de jongens knijpen wel eens een oogje dicht hoor.’ Acantus’ wijkconsulent Patrick van der Meer vult aan dat er voor spullen die weg kunnen, een container komt bij de flat en dat bewoners elders in de wijk drie keer grofvuil kunnen laten ophalen. Daaraan zijn geen kosten verbonden.

Wandbekleding
Ook Jur Cornelis van Kerbof, uitgenodigd door het bestuurd van woongroep Filadelfia, had een duidelijke boodschap. ‘Er zijn eigenlijk twee smaken: de hele woning behangen met glasvezel en dan wit sauzen óf de hele woning behangen. Dat kan met één van de twintig behangsoorten die wij hebben geselecteerd en die u in onze showroom kunt bekijken. Aan beide smaken hangt een vast prijskaartje. Alle variaties daarop zijn mogelijk tegen meerkosten. De hele klus duurt ongeveer een week.’

Mazzel gehad
Anna Wester kijkt uit naar de verhuizing. Ze verruilt haar twee-onder-één kap koopwoning in Koperzand voor een mooi huurappartement op de eerste verdieping van Delfstate, met uitzicht op de Hogelandsterweg. ‘Dit huis met vier slaapkamers is veel te groot voor mij alleen. Ik ben al bezig met het lozen van spullen. Ik geef veel dingen weg en heb oude kleding op laten halen door Kans en Kunst. Ik wil zo weinig mogelijk spullen meenemen. Het meeste koop ik nieuw. Ik heb echt mazzel gehad. De woning was al toegekend aan iemand anders maar die heeft afgezegd. Ik moet het dus doen met tegels en kastdeurtjes die een ander heeft uitgezocht. Nou, daar doe ik het graag mee. Ik zie me al helemaal zitten op dat balkon straks, samen met mijn zus. Ik ben zó bij dat ik daar mag wonen.’

Gelijkvloers
Folchert en Els Dreise wonen ook op Koperzand en kijken ook uit naar de verhuizing. ‘Traplopen wordt steeds moeilijker. Daarom willen we heel graag gelijkvloers wonen. We zijn al druk bezig om spullen weg te doen, naar de kinderen en naar de Kringloop. We willen alles nieuw in het nieuwe huis. We gaan volgend jaar beide pensioen, dus deze verhuizing komt voor ons eigenlijk precies op het juiste moment.’ Dat ze op de hoek aan de achterkant van het complex komen te wonen nemen ze op de huur toe. ‘As ik mit bek tegen glas aan goa stoan, kin k nog net op Hogelandsterweg kieken’, grapt Folchert in onvervalst Gronings.

Lucratieve bijeenkomst
Het was een inspirerende en lucratieve bijeenkomst. Er werden spijkers met koppen geslagen op alle fronten. Bewoners konden direct afspraken inplannen met  de energiecoach, de verhuizer en de wandbekleder. van die mogelijkheden werd volop gebruik gemaakt. De eerste bezichtigingen zijn gepland in week 4. Als alles mee zit krijgen bewoners eind februari de sleutel krijgen van hun nieuwe huis.