(T)huis in Delfzijl

‘Met elkaar de buurt dragelijk houden’

23 november 2020

Vrijwel alle nieuwbouwlocaties in Delfzijl grenzen aan bestaande woningen. Dat er om hen heen gebouwd wordt is voor omwonenden wel even wennen. Bovendien geeft de bouw overlast. Hoe gaan huidige bewoners daar mee om?

Veiligheid is nummer één
‘Natuurlijk snap ik dat er gebouwd moet worden, maar ik probeer samen met Cor Kappen en Milou van der Heide de leefbaarheid in onze wijk goed te houden. Veiligheid is nummer één’, stelt Jenny Doornbos-Staatman. Ze woont al meer dan veertig jaar met veel plezier aan de Uitwierderweg. Het drietal heeft de situatie ter plaatse bekeken en besproken met mensen van de gemeente, Acantus en Geveke. Ook zitten ze regelmatig om tafel met gebiedsregisseur Edwin Broekman. Daar worden alle pijnpunten besproken. De lijnen zijn kort.

Speelveldje behouden
‘Er word goed naar ons geluisterd’ vertelt Jenny. ‘Toen wij hoorden dat hier gebouwd zou worden was onze eerste zorg het speelveldje achter het kinderdagverblijf. Dat wilden we persé houden. Dat is gelukt. We praten ook over veiligheid, de rijroutes van het bouwverkeer, de snelheid en hoe of waar parkeren. Toen de Coronamaatregelen werden ingevoerd kwam iedereen ineens met eigen auto naar het werk. Toen stond de boel vast natuurlijk. Maar hulpdiensten moeten er wel door kunnen. Dat hebben we besproken en nu liggen er rijplaten op het veld waarop ze nu parkeren. Dat is een prima oplossing.’

Modder
Op 27 november gaat het drietal opnieuw in gesprek met de gemeente. Jenny: ‘Dan kijken we weer hoe het loopt en bespreken we de punten die beter kunnen. Er ligt nu bijvoorbeeld veel modder op de weg. Dat wordt spekglad. Als ik ’s avonds de hond uitlaat glij ik regelmatig uit. Daar moeten we het over hebben.’ 

Nieuwe buren
Dat ze nieuwe overburen krijgt vind Jenny prima. ‘Laten we het vooral gezellig houden met elkaar. Het is al zo’n nare tijd. Als we elkaar respecteren en met elkaar de buurt dragelijk houden, komt het helemaal goed’, besluit Jenny.