(T)huis in Delfzijl

Nederlands leren en een praatje maken tijdens vrijwilligerswerk

17 december 2020


Jules Gapitipiti is één ochtend per week vrijwillig schoonmaker in het informatiecentrum van (T)huis in Delfzijl. De werkervaring die Jules daar op doet wordt geïnitieerd vanuit het Sociaal Programma.


Van Burundi-Bujumbura naar Delfzijl
Het was steenkoud 9 januari 2009. Het vroor een graad of zeven. Daar stond hij dan: Jules Gapitipiti. De bus die hem naar het ACZ in Ter Apel had gebracht reed al weer door. Inmiddels is de 52-jarige Jules uit Burundi-Bujumbura al 11 jaar in Nederland. Na zijn verblijf in het AZC kreeg hij woonruimte in Delfzijl. Daar woont hij met zijn twee kinderen met veel plezier aan het Kattegat. 

Praten is geen doen
In de kantine van Thuis drink ik koffie en praat met Jules en Thea Roggeveld, zijn begeleider op deze klus. Praten met Jules is eigenlijk geen doen. Hij snapt niet wat hem wordt gevraagd. De versterkingsoperatie, verhuizen… het zegt hem niets. Dat hij op enig moment zelf naar een andere plek in Delfzijl zal gaan, beseft hij niet. De Nederlandse taal spreekt en begrijpt hij niet/nauwelijks.

Vrijwilligerswerk
Jules is ziek en vult vele uren van de week met Ziekenhuis- en Apotheekbezoeken en de dagelijkse zorg voor zijn kinderen. Hij gaat graag naar de kerk van de Baptistengemeente in Appingedam. Maar door Corona is dat al maandenlang onmogelijk. Daarom werkt hij nu iedere vrijdag een ochtend als vrijwillige schoonmaker in het informatiecentrum van (T)huis in Delfzijl.

Werkervaring opdoen
Werkervaring opdoen en de taal beter leren. Dat was het idee. In anderhalf uur maken Jules en Thea het Informatiepunt schoon. ‘Werken met Thea is leuk. Zij is lief’, vertelt Jules. Thea: ‘Jules is een aardige man. Ondanks het feit dat hij de taal zo slecht beheerst, communiceren we inmiddels best goed. We praten echt niet alleen over werk. Hij vraagt mij naar mijn voetballende zoon, ik vraag hem naar zijn kinderen. ’

Sociaal Programma
Jules’ vrijwilligerswerk wordt geïnitieerd vanuit het Sociaal Programma. Dit programma wil dat bewoners de kans krijgen om mee te doen of werkervaring op te doen in de nieuwe wijk.

Thea Roggeveld