(T)huis in Delfzijl

“Nieuw cultuurcluster enorme stimulans”

19 juli 2021

Seizoen 2021-2022 is definitief het laatste theaterseizoen voor Theater de Molenberg. Het óude theater, wel te verstaan. Want in 2024 wordt er een cultuurcluster in gebruik genomen waar een nieuw theater onderdeel van is. Theaterdirecteur Daniël Wever en programmamanager van de gebiedsontwikkeling in Centrum Zuidoost Delfzijl -Dick Janssen- kijken reikhalzend uit naar de nieuwe ontwikkelingen.

De aanleiding

“De theaterwereld staat niet stil”, zegt Daniël Wever. “Er worden steeds meer technische voorwaarden gesteld aan voorstellingen. Ons verouderde theater kan daar niet meer aan voldoen, waardoor theatermakers met grotere producties liever naar bijvoorbeeld Winschoten gaan. Dus ben ik een jaar of zes geleden in gesprek gegaan met de gemeente: hoe zorgen we ervoor dat de theatercultuur behouden blijft voor deze regio?”

Cultuur is meer dan alleen een theater

Dick Janssen: “Maar ja, zoals dat altijd gaat bij grote projecten: de financiering moet natuurlijk ook rondkomen. Op dit moment zit het tij mee en hebben we een beroep kunnen doen op aanvullende financiering vanuit het Nationaal Programma Groningen. Door de gelden slim in te zetten én samen te werken met onder andere de bibliotheek en het IVAK, hoeven we ons niet meer te beperken tot alleen een nieuw theater, maar wordt het een heel cultuurclúster.” Daniël Wever vult aan: “Samenwerking met verschillende partijen kan zoveel moois tot stand brengen. Bijvoorbeeld een productiehuis, waarmee we jaarlijks een complete productie op de planken zetten waarbij we ook jongeren betrekken met bijvoorbeeld een technische of theateropleiding. Er kan een enorme stimulans vanuit gaan. Ook de gemeente ziet de voordelen van een cultuurcluster; cultuur hóórt immers bij een stad als Eemsdelta.”

Een regionale culturele impuls

Zoals het er nu naar uitziet, belooft het een mooi nieuw cultuurcluster te worden. Dick Janssen: “Samen met het Ontwerpteam Cultuurcluster* vinden we het belangrijk om het karakter van de oude vestingstad te behouden en de nabijheid van de haven daarin te laten meebeleven. We zijn er daarom van overtuigd dat de inwoners en bezoekers zich kunnen verheugen op een prachtig gebouw, een levendig plein en een impuls voor Delfzijl, Eemsdelta en omliggende gemeenten.”

Theaterseizoen 2022-2023

Daniël Wever: “Cultuur hoort bij deze regio. Theaterseizoen 2022-2023 gaat daarom in aangepaste vorm door door middel van voorstellingen op locatie. Maar voor het zover is, gaan we éérst nog genieten van het komende theaterseizoen in de Molenberg (onder voorbehoud van mogelijke corona-maatregelen) en nemen dan op gepaste wijze afscheid van ons oude theater. Met een lach en een traan, want we hebben hier veel beleefd met elkaar.”

*De Zwarte Hond leidt het ontwerpteam, dat verder bestaat uit Theateradvies bv, Zonneveld Ingenieurs, DGMR, abtWassenaar en Vos Ontwerpstudio.