(T)huis in Delfzijl

Nieuwe buurtconciërge gaat op dezelfde voet verder

15 februari 2023

De ‘Buurtcongiërge’ is in Delfzijl-Noord inmiddels een bekend fenomeen. Conciërge van het eerste uur, Ernest Lolkema, heeft het spreekwoordelijke stokje begin dit jaar overgedragen aan Jos Smeets. ‘Ik ga uiteraard op dezelfde voet verder maar geef wel mijn eigen draai aan deze functie.’

Bijzondere operatie

De eerste weken zijn hem goed bevallen. Smeets lijkt zijn draai gevonden te hebben in Delfzijl. ‘Ik kende de havenstad nog niet zo goed, dus alles in nieuw voor mij. Van de versterkingsopgave had ik al wel gehoord maar pas als je er zelf bij betrokken bent wordt duidelijk wat een bijzondere operatie hier gaande is. Ik vind het mooi dat ik mijn steentje daaraan bij mag dragen.’

Sociale functie

Hij werkt al langer voor Acantus. ‘Twee jaar geleden werd ik huismeester van een seniorencomplex in Veendam. Mensen denken daarbij vaak aan beheer en onderhoud maar ik had vooral een sociale functie. Ik organiseerde activiteiten zoals sjoelen, kaarten en biljarten. De overstap naar buurtconciërge was dus best een logische. Ook hier is er sprake van zorg dragen voor orde en leefbaarheid, mensen begeleiden én leuke dingen organiseren voor iedereen die te maken heeft met de versterkingsopgave.’

Zichtbaar zijn

‘Ik start ’s morgens op kantoor in Veendam. Daar werk ik dingen uit en neem ik de lopende zaken door met mijn collega’s die ook actief zijn in Delfzijl-Noord. Tegen elven rijd ik dan naar Delfzijl en ga ik de wijk in. Zichtbaar zijn is belangrijk. Ik knoop met zoveel mogelijk mensen een praatje aan. Dat wordt straks wel steeds makkelijker als iedereen weer vaker buiten is.’

Zelf oplossingen bedenken

Overlast voorkomen hoort ook bij zijn werk. Daar kreeg hij al vrij snel mee te maken. ‘Ik kwam bij een huurder die een enorme boom in zijn tuin had staan. Die gaat natuurlijk voor overlast zorgen van de zomer, dus daarover ga ik dan in gesprek. Ik streef er altijd naar dat mensen zélf een oplossing bedenken. Daar bereik je het meeste mee. Participatie is belangrijk. Het moet geen Acantusfeestje worden.’

Diverse pluimage

Smeets komt uit de sportwereld. Hij werkte jarenlang bij een sportschool in Roden. ‘Daar had ik te maken met mensen van zeer diverse pluimage, dat komt me nu goed van pas.’ Jos woont nog steeds in Roden, samen met zijn vriendin Ilona. Ze hebben twee zoontjes: Luuk van 2,5 jaar en Thom van 6 maanden. ‘Daar hebben we onze handen vol aan. Er blijft weinig tijd over voor andere dingen. Maar in onze vrije tijd spreken we graag af met vrienden. Dat is toch het leukste dat er is?’