(T)huis in Delfzijl

Prachtig project dat past bij Delfzijl, dynamische havenstad

24 maart 2022

Harma van Nieuwpoort van Cafetaria Rex over Wonen met een PLUS

“Met een oorverdovend lawaai kwam het dak naar beneden!”

Harma van Nieuwpoort vertelt het in één van de vlogs van Cafetaria Rex op hun website. Met een grijns hoor, dat wel, want gelukkig was dit precies de bedoeling. “Het ging om het dak van onze aanbouw hier achter, die is gesloopt om ruimte te maken voor Wonen met een PLUS.” In deze aanbouw waren voorheen de kegelbanen ondergebracht; veel Delfzijlsters hebben hier leuke herinneringen aan.
Harma van Nieuwpoort is op allerlei manieren nauw betrokken bij het project Wonen met een PLUS. Allereerst omdat ze samen met haar man Wiljan eigenaar is van Cafetaria Rex in de Waterstraat en ze boven de zaak wonen. Dus zij en de nieuwe bewoners van het appartementencomplex worden buren.

Lange historie

Cafetaria Rex is één van de zaken die fier blijven draaien in de Waterstraat, óók tijdens de sloop en nieuwbouw van Wonen met een PLUS. “Dat is soms wel even schakelen en aanpassen, maar de jongens van de bouw houden goed rekening met ons en denken mee hoe we hier zo goed mogelijk door kunnen draaien. Daar zijn we echt heel positief over.”
Het feit dat ze straks buren worden, is niet de enige link die Harma heeft met Wonen met een PLUS. “Het oude pand van Smit Sport in de Willemstraat wordt gesloopt voor Wonen met een PLUS. Smit Sport gaat straks verhuizen naar Landstraat 44, naast de Hema. En daar, precies op die plek, zijn mijn opa en oma in 1928 begonnen met hun viswinkel. Mijn vader is daar geboren, ik heb daar een groot deel van mijn kindertijd doorgebracht en daar is Wiljan destijds partner van mijn vader geworden in de viswinkel.” In 1996 hebben hij en Harma die zaak overgenomen.
Vis en snacks, de Vennen en Waterstraat Maar ook hier houden de nauwe banden tussen Harma en het project Wonen met een PLUS niet op. De Lidl verhuist op termijn naar de begane grond van Wonen met een PLUS, maar is nu gevestigd aan het Vennenplein. En ook met dat pand heeft Harma een nauwe connectie. “Daar is Wiljan in 2012 begonnen met de viswinkel, bij de entree van de Lidl. Twee jaar later hebben we Rex overgenomen en ben ik ook hier begonnen met visverkoop naast de snacks. Stond ik hier, en Wiljan met twee medewerkers daar aan de Vennen, dat was echt een groot succes, maar uiteindelijk zo op twee locaties niet vol te houden. Daarom hebben we in 2017 besloten beide zaken te combineren hier in de Waterstraat, in cafetaria Rex.”

Delfzijl, dynamische havenstad

Zodra Lidl en Slagerij Remko zijn verhuisd, wordt het pand aan het Vennenplein gesloopt. Vindt Harma dat triest? “Een beetje weemoedig misschien vanwege de herinneringen, zeker aan het pand Landstraat, maar nee, ik vind het juist prachtig deze ontwikkelingen. Een prachtige nieuwe zaak voor Smit Sport, echt een aanwinst voor ons centrum, hier een heel fraai appartementencomplex en dan hebben we niet te vergeten ons fantástische strand erbij. Nog nooit heb ik Delfzijlsters zó eensgezind zó trots gezien op onze mooie havenstad. En het hoort bij Delfzijl, wij zijn een dynamische havenstad, nieuwe ontwikkelingen zijn nodig en goed voor onze stad. Natuurlijk moet je mooie zaken behouden, maar je moet ook ruimte bieden voor vernieuwing. Niet alleen voor onze bezoekers, maar ook voor de eigen inwoners is dat goed. En zeker voor dit deel van de Waterstraat is Wonen met een PLUS een prachtige ontwikkeling: 78 woningen, allemaal nieuwe buren, en die zijn allemaal welkom bij cafetaria Rex!”, aldus een enthousiaste Harma.