(T)huis in Delfzijl

Sara Elmi wordt rustig van grijs en groen

31 mei 2022

De uit Somalië afkomstige Sara Elmi (56) is iedere dag bezig om de tuin van haar nieuwe huis in de Schrijversbuurt, een beetje mooier te maken. Ze doet alles zelf. Behalve het straatwerk. Dat deed haar zoon voor haar.

Sara verhuisde vorige jaar van de Schuitenzandflat naar de Sien Jensemastraat. Ze kwam als één van de eerste bewoners in de nieuwe wijk en vond het vanaf de eerste dag geweldig. De flat mist ze totaal niet. Ze is blij dat ze daar weg is. ‘Er waren altijd problemen en mensen plasten in de lift. Daar ben ik nu gelukkig vanaf. Het is hier heerlijk rustig en ik heb eindelijk een tuin’, vertelt Sara blij.

Grijs en groen

De voortuin ziet er keurig uit. Achter de heg heeft ze een mooie border gemaakt met fleurige planten erin. Er omheen ligt grint. Sara: ‘Ik houd van grijs en van groen, daar word ik rustig van’. Achter het huis komen de grassprietjes al voorzichtig boven de grond. ‘Vorige week ingezaaid. Het begint al op gras te lijken.’ Een deel van tuin gebruikt ze als moestuin. Daar staan een paar uien in bloei. Ze probeert ook een druif op te kweken, maar daar is nog niet veel van te zien. ‘De tuin is nog lang niet klaar. Ik doe iedere dag een beetje,’ verklaart Sara en wijst enthousiast aan: ‘Dat stuk naast de moestuin moet nog bestraat worden. Als dat klaar is maak ik de moestuin nog een beetje groter.’

Groen voor Rood

Sara houdt van de natuur. In haar woonkamer siert een levensgrote foto van een prachtig bos een derde van de langste muur. ‘Dat bos doet me aan Afrika denken’, vertelt Sara die in 1992 als 24-jarige met man en vijf kinderen naar Nederland kwam. De kinderen zijn inmiddels allemaal de deur uit. Haar man is ook vertrokken. Sara woont alleen en dat bevalt haar prima. Ze is dol op tuinieren. Dat doet ze niet alleen in haar eigen tuin, maar ook in het park. Sara maakt deel uit van de vaste groep vrijwilligers die de handen uit de mouwen steekt om het Groen voor Rood park netjes te houden.