(T)huis in Delfzijl

Start bouw levensloopbestendige hofwoningen

10 november 2021

Vorige week vond de starthandeling plaats voor de bouw van 22 levensloopbestendige hofwoningen in de Polarisbuurt in Delfzijl. In deze video vertellen Doron Ros, projectleider bij Acantus, en Annemarie Olinga, toekomstige bewoner, over het project.

De bouw van 22 woningen van Acantus in de Polarisbuurt in Delfzijl is woensdag 3 november officieel van gestart gegaan. Bestuurder van Acantus Anita Tijsma, wethouder Annalies Usmany-Dallinga van de gemeente Eemsdelta, directeur van Trebbe Jeriça Hartholt en de toekomstige bewoner Annemarie Olinga hebben samen een bijzondere starthandeling verricht op de bouwplaats.

Levensloopbestendig
De start van de bouw is gevierd door een timelapsecamera te onthullen. Deze camera filmt het verhaal van de levensloopbestendige boom die midden op de bouwplaats staat. Deze boom staat symbool voor de levensloopbestendigheid van Betingehof en is van kleins af aan geworteld op deze plek. Sinds zijn jeugd veranderden de omstandigheden om de boom heen meerdere keren. Maar de boom, die staat er nog steeds.
Betingehof bestaat uit 22 levensloopbestendige woningen. Deze woningen worden zo gebouwd dat de bewoners erin kunnen blijven wonen, ook als hun levensomstandigheden veranderen.

Woningen voor de toekomst
In de gemeente Eemsdelta speelt een grote versterkingsopgave. De bewoners uit de Zandplatenbuurt in Delfzijl krijgen de mogelijkheid de komende jaren te verhuizen naar een aardbevingsbestendige nieuwbouwwoning, veelal op een andere plek in Delfzijl. Het gaat om zo’n 850 huishoudens. De 22 woningen bieden perspectief aan de huurders die vanwege de versterkingsaanpak moeten verhuizen.

Over de bouw van Betingehof
De 22 woningen worden in een hofje gebouwd. De woningen kunnen allemaal gelijkvloers bewoond worden, doordat op de begane grond ook een slaapkamer en badkamer zijn opgenomen. Het hofje heeft de naam Betingehof gekregen en is vernoemd naar het zorggebouw dat op deze plek heeft gestaan. De bouw is gestart, naar verwachting wordt de laatste woning medio volgend jaar opgeleverd.
Jeriça Hartholt, directeur bij Trebbe: “Een fijne, vertrouwde buurt waar je ook lang kunt blijven wonen omdat je in je huis kunt blijven ondanks veranderende levensomstandigheden is ontzettend belangrijk. Ik ben er trots op dat wij vanuit de ketensamenwerking die we met Acantus hebben hier invulling aan mogen geven.”

Anita Tijsma, bestuurder van Acantus, voegde toe: “De samenwerking met de gemeente en Trebbe zijn heel prettig. Daar willen we nog een samenwerking aan toevoegen: met de toekomstige bewoners. Met jullie willen we de binnentuin inrichten om te zorgen dat jullie zoveel mogelijk woonplezier uit de nieuwe woningen halen!”.

Tenslotte vertelde Annemarie Olinga: “Wij zijn zo blij dat we hier mogen wonen. Voor mij is extra bijzonder omdat ik vroeger in het verzorgingstehuis Betingeheem, dat op deze plek stond, gewerkt heb. Het is een hele eer om deze starthandeling te verrichten.” Zij onthulde symbolisch de camera waarmee de bouwwerkzaamheden in een timelapse vastgelegd worden.

De echte naam van het hof wordt op een later moment bepaald samen met de toekomstige bewoners, net zoals de inrichting van het gemeenschappelijke binnenterrein. Het enige wat zeker is, is dat de boom zal blijven staan.