(T)huis in Delfzijl

Strand Delfzijl: ‘Het is schier geworden.’

21 april 2021

De eerste dinsdag sinds de hekken weg zijn. Het nieuwe strand van Delfzijl ligt er fantastisch bij. Strak blauwe lucht, weinig wind en veel zon. Het is een lust voor het oog. Iedereen vindt het mooi. Bezoekers vertellen waarom.  

Marianne van der Veen en Mariël Koster met dochtertjes Elynn en Jonna komen uit Appingedam. Ze voelen zich al helemaal thuis op het nieuwe strand.

‘Het is prachtig geworden. Heerlijk om zo dichtbij zo’n mooi plekje te hebben. Het is echt een aanwinst voor Delfzijl. Het is nog lekker rustig nu, ideaal met kleine kinderen. Emmer en schepje mee, wat eten en drinken… vroeger gingen we naar het strandje bij het Schildmeer, voortaan gaan we naar Delfzijl. Het zand is zo lekker zacht. En de zeelucht hier geeft je echt een vakantiegevoel.’

Remmert Buiter laat zijn hondje uit. Hij slentert met een brede grijns op zijn gezicht over de boulevard. De geboren stadjer die 40 jaar in Appingedam woonde, woont sinds drie jaar in Delfzijl.

‘Ik woon aan de Uitwierderweg dus we hebben al drie jaar last van een hoop lawaai en een hoop zand. Maar het is het waard geweest. Het is schier geworden. Het enige wat ik nog mis zijn bankjes hier op het stuk tussen het Eemshotel tot aan het hek van de boulevard. Gisteren ben ik 65 geworden. Ik ben sinds 1 januari met pensioen. Ik ga hier vanaf nu elke dag van genieten.’

Mathijs en Sarita Versteeg uit Loppersum zitten met dochter Vivian (1,5) op het strand. Vivian speelt met een gevonden tuinschepje.

‘We lazen in de Eemsbode dat het nieuwe strand open was, dus dat wilden we even zien. Ik vind het heel leuk. Echt mooi. Dat lage water is wel gek. Het is nu best een beetje een viezige stenenbende. Maar misschien is daar wel een oplossing voor. De boulevard is ook mooi. Die kan nog wel wat aankleding gebruiken. Foodtrucks en plantenbakken, zodat het een Ibiza stijltje krijgt.’

Moeder Jannie Bos uit Kleindijk en dochter Corien Dekker uit Borger, zouden eigenlijk een dagje naar Schier, maar de nieuwsgierigheid naar het nieuwe strand won.

‘Vroeger, toen we in Veendam woonden, gingen we ook af en toe naar Delfzijl. Maar altijd bij stormachtig weer. Het is leuk om hier nu met mooi weer te zijn. Het strand is veel groter geworden. Je krijgt hier direct een vakantiegevoel. We konden het alleen slecht vinden. De bewegwijzering naar het strand ontbreekt nog. Dat is een aandachtspuntje’.

Iris Oosterhuis met zoontje Liyam uit Appingedam is geboren in Delfzijl. Hoewel ze al jaren in Appingedam woont zit Delfzijl voor altijd in haar hart.

‘Het strand is prachtig. Leuk dat je de fundering van het oude strandpaviljoen nog kunt zien.  Daardoor kun je goed zien wat er bij gekomen is. Alleen heb ik geen idee waar deze netten voor zijn. Misschien kun je er een luchtbed op leggen? Of zou het bedoeld zijn om op te spelen? Delfzijl heeft al jaren geen goede reputatie, maar de ontwikkelingen die gaande zijn, maken Delfzijl weer mooi. Ik gun mijn zoon een fijne plek om op te groeien. Dat moet met dit strand wel lukken.’

Ruud en Dineke Logtenberg uit Delfzijl zijn al voor de tweede keer op het strand. Vandaag met kleindochter Jade. Het is hun vaste oppasdag.

‘Het strand en de brug en de verhoogde dijk… alles is prachtig geworden. Delfzijl knapt echt heel mooi op. Ik denk dat we hier vaak zullen zijn.’ Jade is nog maar drie, maar praat al als Brugman:  ‘Oma, mag ik hier vannacht slapen? Ik vind het zo mooi hier. Ik kan trouwens al fietsen zonder zijwieltjes. Wil je dat zien? Kom dat maar mee naar opa’s huis. Daar staat mijn fiets.’

Jolien Kampinga uit Appingedam is met zoontje Thijs (1,5) op weg naar de auto. Hun strandbezoek zit er op voor vandaag. Thijs zit tevreden in zijn wandelwagen.

‘We hebben wel drie kwartier in het zand gezeten. Hij vond het heerlijk. Een schepje en een emmertje mee, een beetje water… wat wil je nog meer? Ik vind het nieuwe strand heel mooi geworden. Ik kwam hier vroeger ook al, maar nu is het veel groter geworden. Ja, ik ben er best een beetje trots op.’