(T)huis in Delfzijl

Veel belangstelling voor woningen Park Delfzicht

18 maart 2024

De belangstelling voor de beoogde woningen op Park Delfzicht was groot. Ondanks het druilerige weer kwamen bewoners uit de Zandplatenbuurt in Delfzijl-Noord donderdagavond 29 februari in groten getale naar de informatiebijeenkomst in het Lichtbaken. In zes rondes van een half uur werden de koop- en huurwoningen gepresenteerd. Aansluitend konden de woningen op grote borden uitgebreider worden bekeken.

Na een korte introductie door programmamanager Justin Dol, werden de aanwezigen welkom geheten door wethouder Annalies Usmany-Dallinga en Acantus’ bestuurder Anita Tijsma. Daarna werden de woningen gepresenteerd door Jacobien de Goede, projectmanager bij Plegt-Vos, het bouwbedrijf dat de nieuwe wijk op het oude ziekenhuisterrein gaat realiseren. Marije Talsma van TWA Architecten gaf nog een korte toelichting op een aantal leuke bouwdetails. Uiteraard waren er medewerkers van de gemeente Eemsdelta, van woningcorporatie Acantus en van de BVZ aanwezig om vragen van buurtbewoners en belangstellenden te beantwoorden.

Kruisje
De sfeer was ontspannen en goed. Bezoekers vonden, naast de opzet en ligging van Park Delfzicht, de woningen met leuke verwijzingen naar de geschiedenis van de plek mooi. ‘Ieder hofje in de nieuwe wijk wordt gebouwd met een eigen metselaccent’, vertelt Marije Talsma van TWA Architecten enthousiast. De vrolijke pergola’s versterken het groen om en in deze wijk én veel huizen krijgen een grijs accent in de muur gemetseld, dat dienstdoet als vleermuiskast, nestkastje voor vogels of als bijenhotel. Die laatste variant wordt als kruisje ingemetseld, een subtiel eerbetoon aan het voormalige ziekenhuis.

Basiswoningen
De woningen worden als basiswoningen opgeleverd. Alle woningen zijn gasloos, aardbevingsbestendig en duurzaam. Kopers kunnen hun woningen naar eigen wens uitbreiden met bijvoorbeeld een vaste trap, een uitbouw of een bijkeuken. Alle woningen worden opgeleverd met kunststof kozijnen en een aantal zonnepanelen op het dak. Op alle daken is plek om extra panelen bij te plaatsen.

Gefaseerd
De bouw van deze nieuwe wijk begint aan het eind van dit jaar. De woningen worden in drie fases gebouwd en vanaf eind 2025 opgeleverd. De meeste woningen (63 koop- en 33 huurwoningen) worden in fase 1 gebouwd. De overige 39 woningen worden in de fasen daarna gerealiseerd. De verkoop van de koopwoningen in fase 1 start op 26 april. Op de verkoop zijn lotingsregels van toepassing. Dit betekent dat minimaal 80% van de huizen naar mensen uit de Zandplatenbuurt gaat. De huurwoningen worden in de zomermaanden toegewezen.

Divers woningaanbod
Park Delfzicht is de grootste nieuwbouwlocatie in de versterkingsopgave van Delfzijl. In deze royale groene wijk is ruimte voor jong en oud, huur en koop. Het woningaanbod is zeer divers en bestaat uit vrijstaande woningen, halfvrijstaande woningen en rijwoningen. Een aantal woningen is levensloopbestendig.

Bekijk ook het filmpje over de avond: