(T)huis in Delfzijl

Vraag verhuishulp stijgt door versterkingsopgave

3 maart 2021

De versterkingsopgave zorgt voor een flinke stijging van de vraag naar hulp bij verhuizingen. De klussendienst van Stip heeft het er druk mee. Het Sociaal Programma Delfzijl-Noord van de gemeente Eemsdelta faciliteert Stip daarom om deze dienst uit te breiden met een verhuishulp. Er is een stagiaire aangetrokken om meer vrijwilligers te werven en alle aanvragen voor verhuishulp in goede banen te leiden.

Informatieloket Stip
Coördinator Edo Ladage (31) verklaart: ‘Steeds meer mensen benaderen ons voor de verhuishulp. Ik ben blij met de stagiaire die ons gaat helpen om deze dienst uit te breiden. We willen natuurlijk wel aan de vraag kunnen blijven voldoen. Mooi trouwens, hoe dingen zich ontwikkelen. Een paar jaar geleden zijn we begonnen met een Informatieloket. Daar werden steeds meer allerlei praktische vragen gesteld. Mensen zochten hulp in de tuin of iemand die kon behangen. Zo is de Klussendienst ontstaan. Met de veranderende vraag naar meer hulp bij verhuizingen, ontwikkelt zich dat nu door naar een nieuwe dienst: de Verhuishulp. Hierin werken we samen met onder andere Cadanz Welzijn, Acantus, Wijkbelangen Delfzijl-Noord en het Bewonersbedrijf.’

Behoefte inventariseren
Stagiaire Mean Meulenbelt (19) gaat er de komende anderhalf jaar twee dagen per week mee aan de slag. Ze gaat op zoek naar meer vrijwilligers en neemt de coördinatie van deze dienst voor haar rekening. Mean: ‘Er zijn geen harde criteria op basis waarvan mensen hiervoor wel of niet in aanmerking komen voor verhuishulp. Ik ga op huisbezoek bij mensen die een aanvraag doen. Daar inventariseer ik de behoefte, bepaal wat nodig is en maak een plan van aanpak. Daarna zoek ik daar de juiste vrijwilligers bij’. 

Vrijwilligers
Tot nu toe heeft Stip tien vrijwilligers. Stip Delfzijl wil het team graag uitbreiden. ‘Alle hulp is meer dan welkom. Wie niet kan sjouwen, vindt behangen of verven misschien leuk’, verklaart Edo. ‘We zoeken de juiste mensen bij de juiste klus. Voor een verhuizing regelen we vervoer via bedrijven uit de buurt. Daar zoeken we sterke vrijwilligers bij die helpen met het in- en uitladen van de spullen.’

Prioriteit

Iedereen in de gemeente Eemsdelta kan een beroep doen op Verhuishulp van de Klussendienst. ‘Maar als de vraag te groot wordt, krijgen aanvragen uit de versterkingsopgave in de zandplatenbuurt prioriteit’, besluit Edo.

Meer weten of aanmelden

Meer informatie is te vinden op: https://stipdelfzijl.nl/klussendienst/

Wie ook vrijwilliger wil worden kan zich aanmelden via info@stipdelfzijl.nl

Ook is Stip Delfzijl op maandag en dinsdag telefonisch te bereiken op 06-23054628.