(T)huis in Delfzijl

‘We voelen ons echt gehoord en gezien.’

28 mei 2021

Woningeigenaren Leonie Brontsema (33) en vriend Erik (34) verhuizen dit najaar met zoontje Lyam (3) van de Bosplaat naar Simon van Wattumstraat in de Schrijversbuurt. Ze verwachten in november een tweede kindje.

Het jonge stel kijkt nuchter tegen de gedwongen verhuizing aan. Aanvankelijk zou hun woning voor de bouwvak worden opgeleverd, maar dat is opgeschoven naar september. Daar baalt het stel behoorlijk van. Maar ze hebben er geen moeite mee om de huidige woning achter zich te laten. ‘De mensen tegenover ons komen achter ons te wonen. En mensen die achter ons wonen komen straks naast ons. Bovendien blijven we in Noord. Er verandert dus niet zoveel’, aldus Leonie.

Minder hypotheek
‘Zo’n twee jaar geleden kregen we per brief de keuze: versterken of verhuizen’, vertelt Leonie. ‘Toen we op een informatiebijeenkomst hoorden dat we rechtstreeks naar een nieuwe woning konden, dus zonder tussenwoning, zijn we er voor gegaan. We krijgen straks een nieuwe grotere woning, terwijl we minder betalen voor onze hypotheek. Geweldig toch?’

MooiZEN
Het stel wilde aanvankelijk naar het Ziekenhuisterrein, maar dat duurde ze te lang. Ook de Finsestraat werd niet snel genoeg opgeleverd. ‘Toen bleven de perspectieflocaties Kwelderland en de Schrijversbuurt over. We kozen voor de Schrijversbuurt omdat die woningen goedkoper zijn dan de huizen op Kwelderland. Bovendien vallen ze binnen het MooiZEN project. Ons nieuwe huis wordt dus Zeer Energie Neutraal (ZEN)’, verklaart Erik.

Gehoord en gezien
Zowel Leonie als Erik is uiterst tevreden over de begeleiding vanuit de NCG. Leonie: ‘Onze consulent Linda van Wijk is echt een topper. Je kunt haar bellen en appen. Ze belt zelf ook om te vragen hoe het met ons gaat en ze staat altijd voor ons klaar. We voelen ons daardoor echt gehoord en gezien.’

Casco opleveren
Leonie en Erik laten de woning casco opleveren. ‘Badkamer en keuken regelen we zelf wel. Dat kan veel goedkoper’, lacht Erik. Wel laat het stel een extra woonlaag op het huis bouwen zodat er zes slaapkamers ontstaan. Ook het schuurtje laten ze uitbreiden. Ze nemen alleen bankstel, bedden, een paar kastjes en spullen mee. De rest kopen ze nieuw.

Activiteitenclubje
Ze kijken er naar uit. De verhuizing. Leonie geniet vooral van haar zwangerschap: ‘Heerlijk om straks lekker met elkaar te genieten in ons nieuwe huis. Alles is dichtbij. We kunnen lopend naar Lyams school. En ik ga met een vriendin een activiteitenclubje oprichten. Samen willen we leuke dingen organiseren voor de kinderen in de nieuwe wijk. Daar kijk ik nu al naar uit’.