(T)huis in Delfzijl

Wim Baars neemt afscheid van de BVZ

12 september 2022

Klein van stuk. Rustig en bescheiden. Geen woorden maar daden. Wim Baars (82) zet een punt achter zijn werkzaamheden voor de Belangengroep Versterking Zandplatenbuurt (BVZ), die hij zelf heeft opgericht. ‘Het is mooi geweest’.

‘Ik zag in omliggende gemeenten een hoop ellende. Bewoners werden niet meegenomen in plannen die door hun gemeente werden gemaakt. Het was slikken of stikken. Dat wilde ik in Delfzijl voorkomen. Daarom heb ik bewoners in de Zandplatenbuurt Noord opgeroepen zich te verenigen. Ik wilde meepraten over ons lot in de grote versterkingsoperatie waar wij mee te maken kregen.’

Convenant

‘Silly Udema en Astrid van Leeuwen reageerden vrijwel direct. Later haakten er meer mensen aan. We wilden een overeenkomst sluiten met de betrokken partijen, die we aanvankelijk moeilijk om tafel konden krijgen. Acantus wilde direct wel en de gemeente volgde ook al snel. In 2017 werd een convenant ondertekend. Afgelopen zaterdag is dat, omdat de Zandplatenbuurt Zuid nu ook onder de opgave valt, tijdens het eerste lustrum van het Groen voor Rood Park, opnieuw ondertekend.’

Leerproces

‘In het begin was ik er dag en nacht mee bezig. Ik heb veel steun gekregen van Henk van Dijken van SWD (nu Cadanz Welzijn). Hij ging mee naar vergaderingen en leerde mij wat te doen als ik met de gemeente in gesprek ging. Eline Frans is ook echt een topper, die wil alles wel doen. Dat helpt enorm. En ik heb veel steun ervaren van gebiedsregisseur Edwin Broekman, van de gemeente. Het was één groot leerproces. We waren een groep amateurs die mee moest spelen op een professioneel speelveld.’

Goed gelukt

‘Gelukkig kregen we een zak centen om deskundige hulp in te huren. Zo is Bonne van der Kooi bij de club gekomen. Dat was een schot in de roos. Hij is deskundig en sociaal. Door zijn komst kreeg ik het gelukkig wat minder druk. De BVZ, het convenant… Het is goed gelukt. De samenwerking is er, de mensen worden gehoord en er zijn allerlei werkgroepjes samengesteld. Ik vind het een geslaagd voorbeeld van participatie.’

Over Wim Baars

Wim Baars kwam in de jaren zeventig naar Delfzijl toen hij een baan kreeg bij Aldel. Baars, geboren in Wassenaar, werkte na de mulo bij de marine en in de Rotterdamse haven. ‘Die stad heeft mij echt gegrepen. Geen woorden maar daden, daar houd ik van.’ Woningnood dreef hem naar het Noorden. Hij verruilde een piepklein appartementje in Hoogvliet voor een royale ééngezinswoning in de Zandplatenbuurt. ‘Het is fijn wonen in Delfzijl.’

Baars besluit op Baarse wijze: ‘Ik wens iedereen hier het allerbeste. Ik hoop van harte dat alle buurtbewoners goed terecht komen.’