(T)huis in Delfzijl

Wonen met een PLUS is de mooiste plek om te wonen!

31 januari 2022


Joop Walthaus woont al 36 jaar met veel plezier in het centrum van Delfzijl en verheugt zich op het moment dat hij zijn nieuwe appartement in Wonen met een PLUS kan betrekken. “Ik woonde in een van de panden die nu gesloopt zijn om plaats te maken voor Wonen met een PLUS. Dus ik ken de plek maar al te goed. Het is een heerlijke locatie, waar altijd wel reuring is, maar dan zonder de overlast. Je kunt uit je raam de schepen in de haven zien. Of toeristen die allemaal met het beeld van de bootwerker op de foto gaan. In de jachthaven is altijd wel beweging en die mensen zijn op vakantie en dus eigenlijk altijd ontspannen en gezellig” vertelt Joop enthousiast. “’s avonds kijk je uit op de ‘feestverlichting’ van de industrie en je hebt alle evenementen voor je deur: Delfsail, de pinksterfeesten en de havendagen. Je kan er zelfs van genieten zonder dat je de deur uitgaat. Het is echt spectaculair als de historische schepen de haven binnenvaren en je kan het gewoon vanuit huis volgen.”

Alles is dichtbij
“Natuurlijk vraag ik me af of ik al mijn spullen straks nog kwijt kan. Het appartement is wel kleiner dan waar ik nu woon. Het heeft gelukkig wel twee slaapkamers. Maar het lijkt me ook fijn om iets compacter te wonen. Ik word een dagje ouder en dan heb je ook geen zin meer om een groot huis te poetsen. Bovendien vind ik het een fijne gedachte dat straks alle faciliteiten bij de hand zijn. Op dit moment heb ik het nog niet nodig, maar als het misschien wat minder gaat is het fijn dat er zorg aan huis komt. Je gebruik kunt maken van een maaltijdservice of de was kunt laten doen” somt Walthaus de voordelen op “En alles is dichtbij. Daardoor hoef je niet goed ter been te zijn om toch nog zelf je boodschappen te kunnen doen. Maar ook sporten en het theater zijn om hoek. En ik ga graag even de dijk op om over de Waddenzee uit te kijken en tot rust te komen.”

Gemixt gezelschap
Joop ziet alleen maar voordelen en mijmert ondertussen: “Ik vraag me wel af wie er nog meer komen wonen. Een paar mensen uit mijn oude pand ken ik natuurlijk al. Het was daar een fijne sfeer. Echte gemeenschapszin. Dat hoop ik wel weer terug te krijgen. Wat mij betreft hoeft dat echt niet met alleen maar ‘oudjes’ te zijn. Een gemixt gezelschap lijkt me hartstikke leuk. Voorheen gingen we een keer per jaar met elkaar bij de naastgelegen Chinees eten. Ik hing dan een intekenlijst op in de hal en meestal ging zo’n 85% van de bewoners wel mee. Dat was altijd zo gezellig!”

Van alle gemakken voorzien
“Hoewel ik het hier ook prima naar mijn zin heb, kan ik niet wachten om in mijn nieuwe, energieneutrale, levensloopbestendige woning te trekken. Nog een keer verhuizen en dan weet ik dat het niet meer hoeft. Dan kan ik daar gewoon blijven. Logees kunnen in het hotel aan de haven, dat is zo dichtbij. En dan komen ze na het ontbijt weer gezellig bij mij”, hij ziet het al helemaal voor zich.

Met elkaar
“Delfzijl is mij in de genen gaan zitten” stelt Joop. “Ik hoop andere mensen te enthousiasmeren, want het lijkt me leuk om bij mensen te wonen die ook blij worden van deze plek. Het zou mooi zijn als we elkaar van tevoren in een ontspannen, informele sfeer kunnen ontmoeten. Dan krijg je er toch een beetje meer gevoel bij. Ik verheug me er ook op om met elkaar na te denken over de inrichting van de binnentuin. Iemand had het bijvoorbeeld al over een moestuin. En eigenlijk moeten de mensen die boven het Kruidvat wonen ook betrokken worden bij het ontwerpen van de tuin. Zij kijken er net zo goed op uit. Ik hoop wel dat het geheel afgesloten wordt. Anders wordt het al snel een hangplek voor jongeren en dat voelt minder veilig. Bovendien heeft niemand zin om kapotte bierflesjes op te ruimen en graffiti weg te poetsen. Als dat gebeurt is de betrokkenheid van bewoners bij de tuin waarschijnlijk snel weg.”

Maritieme karakter
“Naast alle mooie ervaringen heb ik ook wel heftige dingen meegemaakt in de haven. Super hoogwater met springtij bijvoorbeeld. Achter de dijk hebben we de voeten droog gehouden, maar de schade voor ondernemers in de haven was enorm! Je leeft met ze mee en tegelijk is het ook een spectaculair gezicht” verzucht hij. “Ik ben ook weleens getuige geweest van een aanvaring. Een enorm schip dat tegen de wal op knalde. Dat was ook heftig. Maar ja, het hoort bij een haven en een havenstad. Daarom hoop ik wel dat er in het pand aandacht zal zijn voor het maritieme karakter. Bijvoorbeeld mooie, oude foto’s van de haven bij de liften of zo. Of een mooi beeld in de tuin. Als het maar de nadruk legt op de historie van deze prachtige plek om te wonen!”