(T)huis in Delfzijl

Woonbeurs 2022: Zandplatenbuurt nieuwste nieuwbouwlocatie

21 december 2022

Op de woonbeurs 2022 in de Brede School in Delfzijl-Noord, werd bekendgemaakt dat de Zandplatenbuurt ook een nieuwbouwlocatie is in het kader van de versterkingsopgave.
Mensen die kiezen voor een nieuwe woning op deze plek, verhuizen waarschijnlijk eerst naar een tijdelijke woning voordat ze hier over een paar jaren weer komen te wonen.

Nog geen plan

‘Nieuwe woningen bouwen in deze buurt heeft meerdere redenen’, legt programmanager Justin Dol van de gemeente Eemsdelta uit. ‘Doordat ook de woningen in de Zandplatenbuurt Zuid gesloopt worden, ontstaat er een grote lege ruimte op de plek van de Zandplatenbuurt. Daarnaast blijven het station, de manege, de woningen tegen de wierde, de woningen in de boog van de Biessumerwaard, de kerk aan de Huibertplaat, de reeds versterkte woningen en de garage wel. De ruimte die daar tussenin open blijft zou erg groot worden.
Verspreid over Delfzijl worden vele gaten inmiddels mooi gevuld. We willen de menselijke maat overal behouden. Daarom worden er ook in de Zandplatenbuurt 200 nieuwe woningen gebouwd. Daar is nog geen plan voor. We gaan eerst met alle betrokkenen in gesprek om te horen wat hun woonwensen zijn. In januari, februari en maart bezoeken we alle circa 450 huishoudens die nog geen keuze voor een nieuwe woning hebben gemaakt.’

Spelregels veranderd

‘Met deze plannen zijn de oorspronkelijke spelregels van de versterkingsopgave wel compleet veranderd. Aanvankelijk zouden alle betrokkenen rechtstreeks vanuit hun oude huis verhuizen naar een nieuwe woning op een andere plek in Delfzijl. Nieuwbouw op de plek waar nu nog mensen wonen, betekent dat mensen die kiezen voor deze locatie eerst verhuizen naar een tijdelijke woning en pas daarna naar hun uiteindelijke nieuwe huis.’

Niet op dezelfde plek

‘Belangstellenden moeten zich er wel goed bewust van zijn, dat ze terugverhuizen naar hun oude buurt, niet naar de plek waar ze nu wonen. Dat betekent ook dat eventuele buren, als die ook kiezen voor deze locatie, straks mogelijk niet meer naast je wonen. Maar ze komen dan wel in de buurt te wonen. Mensen die kiezen voor deze locatie komen over een paar jaar dus in een ander type woning op een andere plek in deze wijk te wonen’, besluit Justin.

Zo ziet de planning voor de Zandplatenbuurt eruit: