(T)huis in Delfzijl

Sociaal Programma: ‘signaleren, bespreken, aanpakken’ (deel 2)

21 december 2020

Lees ook Sociaal Programma: ‘signaleren, bespreken, aanpakken’ (deel 1)

Deze mensen geven, samen met anderen, het Sociaal Programma vorm:

Gieneke Bolhuis-Dijk
Gieneke is naast haar fulltime baan, trekker van de werkgroep Sociale Wijkvernieuwing en helpt bij de uitvoering van het Sociaal Programma. Daarnaast is ze lid van de werkgroep Beheer, die zich sterk maakt voor de dagelijkse leefbaarheid in de wijk én maakt zij deel uit van de Kopgroep. Gieneke: ‘Ik voel mij de ogen en de oren in de wijk. Alles wat ik signaleer en hoor, neem ik mee  naar de werkgroep en andersom koppel ik van daaruit informatie direct terug aan de bewoners. Ik ben blij met hoe nu gaat. Ik vind het meedenken en meepraten heel erg leuk. Ik doe dit zeker voor anderen, maar ook voor mezelf. Het programma is wat mij betreft succesvol als alle mensen tijdig weten waar ze aan toe zijn en goed terecht komen op hun nieuwe plek’.

Edwin Broekman
Edwin is Gebiedsregisseur voor de gemeente Delfzijl. Samen met een programmamanager, leidt hij het Sociaal Programma in goede banen. Ook is hij voorzitter van de werkgroep Beheer (veiligheid en leefbaarheid) en lid van de werkgroep Sociale Wijkvernieuwing. Daarnaast woont hij het maandelijkse overkoepelende projectoverleg Zandplatenbuurt bij. Broekman: ‘Ik had al een groot netwerk in de wijk en veel ervaring vanuit een andere gemeenten waar ik vergelijkbaar werk deed. De keuze om mij op het Sociaal Programma te zetten, lag dus voor de hand. Ik sta met één been in de organisatie en met één been in de wijk. Als mensen iets willen en vastlopen, trek ik het vlot. Het programma is voor mij geslaagd als een aantal bewoners uiteindelijk zegt dat ze er écht iets aan hebben gehad. Dat ze een stap hebben kunnen zetten, goed begeleid zijn of verder zijn geholpen. Ik krijg energie van de gedrevenheid en de betrokkenheid van de bewoners. Ik vind het leuk om daar mijn best voor te doen. Daar wil ik gerust een stapje harder voor lopen’.

Felix Hirmann

Felix Hirmann is bewonersconsulent voor Acantus. Hij houdt zich vanaf zijn studententijd bezig met leefbaarheid. Door zijn eerdere werkervaring bij de provincie Groningen weet hij de juiste paden er te bewandelen om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Hirmann: ‘Het sociaal programma kan echt iets betekenen voor mensen. Het helpt mensen invulling te geven aan het woonplezier in hun nieuwe wijk. Mensen in het sociaal programma kunnen meedoen en elkaar ontmoeten. Daar draag ik graag een steentje aan bij. Ik heb er vertrouwen in dat we samen iets moois kunnen bouwen. Voor mij is het sociaal programma geslaagd als alle inzet leidt tot meer trots, eigen initiatief, meer mensen aan het werk, kansen voor kinderen en krachtige buurten.’